HAZA RÉGIÓ Új kultúrházat építenek a régi helyén Csallóközaranyoson

Új kultúrházat építenek a régi helyén Csallóközaranyoson

660
hirdetés

A Komáromtól 13 kilométerre fekvő község, Csallóközaranyos régi kultúrházát októberben két hét alatt lebontották, s annak helyén a bontási törmelék eltakarítása és az építkezési engedélyek megszerzése után, vélhetően jövőre kezdődhet az építkezés. Az új, energiatakarékos épület várhatóan 2025 nyarára készül el – tudatta a Ma7-tel Varjú Éva, a több mint 2400 lakosú falu „szövetséges” polgármestere.

Ilyen volt a sok hiányossággal bíró, lebontott kultúrház 1.

Szemtanúja voltam, amikor az 1984-ben megtartott húsvéti bál alatt, a régi villanyvezetékek túlterhelése miatt leégett Csallóközaranyos múlt század 60-as évek elején épült, emeletes kultúrháza. Annak szomszédságában 1979 -1983 között emelték a szocialista építészet lapostetős „remekét”, amely kezdettől fogva sok hiányossággal bírt.

„Amikor 21 évvel ezelőtt polgármester lettem, akkor már ferde cseréptetőzet volt a korábbi lapos, folyamatosan beázott tetőszerkezet helyén. A régebbi elképzelés szerint be akarták építeni a tetőteret, de a lépcsőház és a feljáró sem készült el, ahelyett csak létrán lehetett feljutni a tetőtérbe. Három éve az is elkezdett beázni, miközben a villanyvezetékek is veszélyes állapotba kerültek. Ezért az önkormányzati képviselőknek javasoltam az épület részleges átépítését, amely esetében először a réginél sokkal korszerűbb, lapos tetőzetet és letisztult formát képzeltem el, amely szerintem jobban illene a környéken levő lapostetős épületek közé”

— indokolta az épület felújítását a polgármester.

Sajnálattal közölte, hogy a belső tér elrendezése és akusztikája is nagyon előnytelen volt, a modern fűtésrendszer helyett meglevő kis kályhákkal pedig nem volt kifűthető a nagyterem, amely vaskeretes ablakainak üvege rezgett a hangosabb zenétől. Ráadásul a hideg kőburkolatú talajú termen áthaladó két oszlopsor pedig eltakarta a színpadi produkciókat, azokat legfeljebb100 székről lehetett látni. Könyvtár, olvasóterem és az ifi klub helyén létesült teleház is helyet kapott a kedvezőtlen viszonyok között.

Ilyen volt a sok hiányossággal bíró, lebontott kultúrház 2.

„Statikus és építész véleményét is kikértem, de a helyi 9 képviselő tetszését nem nyerte el az első javaslatom. Ezért elkészíttettem a ferde tetőzetű épület elképzelési tervét, amit szintén elvetettek. Emiatt elment a kedvem az átépítéstől, s annak tervével nyolc hónapig nem is foglalkoztam” – árulta el a község első asszonya, akinek 2022 tavaszán azt az indítványát fogadták el, hogy bontassák le az épületet, s építtessenek teljesen új kultúrházat. Közösen elmentek a közeli Lakszakállasra, ahol megtekintették az ottani kultúrházat, mert egy ahhoz hasonló objektumot szeretnének felépíttetni Csallóközaranyoson.

Hozzátette: az újabb tervezet elkészíttetése után, a halmozódó problémák (pl.: könyvelő és bérelszámoló hiánya a községi hivatalban stb.), illetve a helyhatósági választásokra való készülődés miatt elodázódtak a kultúrház-építéssel kapcsolatos további lépések.

„A falu közepén levő tó elhúzódó kitisztíttatása során szerzett negatív tapasztalataink arra sarkalltak, hogy az alapvető elképzeléseink, igényeink ismertetése után az idén nyáron Tervezd meg és kivitelezd! címmel hirdettük meg a vonatkozó közbeszerzést, kikérve a jelentkező kivitelezők reális költségvetési tervét és az építkezés időtartamát is” – magyarázta.

Miután a győztes a komáromi TONEX Kft. lett, október végén aláírták a szerződést, s már megkapta az építkezési engedély intézéséhez szükséges, teljes tervdokumentációt.

A félig lebontott épület kívülről-belülről

„Eközben a bontásra vonatkozó kiírásunk legjobb ajánlatot adó győztese, egy Zsolna melletti cég a múlt hónapban két hét alatt lebontotta a korábbi épületet. Megjegyzem: előzőleg a gázcsatlakozás lekötésével kapcsolatban is nehézségek merültek fel… Az engedélyek elintézése, valamint a keletkezett hulladék szétválogatása, a törmelékek elhordása és újrahasznosítás céljából történő ledaráltatása után, vélhetően jövő tavasszal kezdődhetnek az építkezési munkálatok” – jelentette ki.

A kivitelező vállalta, hogy 16 hónap alatt elvégzi a munkálatokat, tehát a kultúra  új fellegvárát előreláthatólag 2025 nyarán adhatják majd át. A törvényi megkötések miatt eleve energiatakarékosra tervezték az új épületet, ezért azt hosszabb távon olcsóbb lesz fenntartani, mint a régi kultúrházat.

„Az eredeti elképzelésünk szerint a teljes projektet saját forrásból, a korábbi években megtakarított összegekből feltöltött tartalékalapból finanszíroztuk volna, mert az ilyen nagyszabású zöldmezős beruházásra nem írtak ki uniós pályázatot. Időközben azonban Nyitra megye a településektől olyan kész projektek dokumentációit kérte, amelyek megvalósítását esetleg majd támogatná. A pályázatot még nem írták ki, tehát nem tudhatjuk, hogy e beruházásunkra kapunk-e megyei támogatást. Maga az új épület mintegy 870 – 900 ezer, a bontás pedig bő 94 ezer euróba kerül. Ehhez hozzá kell még számolni az engedélyeztetési eljárások, a szakmai felügyelet és a közbeszerzés költségeit, vagyis összesen hozzávetőleg egymillió euróba kerül majd a teljes projekt” – mondta el.

Folyik a törmelékek elhordása és újrahasznosítás céljából történő ledaráltatása

Végül hozzáfűzte: az e célra félretett összegnek más helye is lenne, hiszen már a következő közbeszerzést is meghirdették, ami a helyi óvoda 540 ezer euróból történő bővítésére vonatkozik…

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

Fotók:  Csallóközaranyosi Községi Hivatal
hirdetés
Previous articleA holland hegedűművész, André Rieu koncertjei vasárnaponként az M5-ön
Next articleSzeptemberben a legtöbb vizsgált ágazatban csökkent a foglalkoztatottság