HAZA GAZDASÁG Tovább emelkedik az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma

Tovább emelkedik az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma

1106
hirdetés

Tovább nőtt az adóparadicsomba költöző szlovák cégek száma 2013 első negyedévében  – derült ki a Bisnode Slovensko vállalati információs társaság elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

Az év első három hónapja során csaknem hetvennel nőtt a cégközpontjukat adóparadicsomokban bejegyeztető szlovák cégek száma, amely így túllépte a 3700-at.
A szlovák offshore vállalatok száma tavaly csaknem húsz százalékkal nőtt, az utóbbi öt évben pedig megduplázódott, arányuk jelenleg az összes Szlovákiában működő, közel 200 ezer cég csaknem két százalékát teszi ki.
Az aktuális adatok Petra Stepánová, a Bisnode elemzője szerint azt jelzik, hogy a Szlovákiában vállalkozók adóoptimalizálási törekvései nem lanyhultak a ciprusi válság és az Európai Unió vezetőinek arra adott válaszai ellenére sem.
A szlovák cégek tulajdonosai 2013 első negyedévében a legtöbb új vállalatot a Bahamákon, Belize-en, Panamában, illetve a Seychelle-szigeteken jegyeztették be, kissé csökkent a Cipruson bejegyzett cégek száma.
Az „offshore-országok” ilyen összetétele a Bisnode elemzője szerint azt mutatja, hogy a szlovák vállalatok tulajdonosai az elmúlt időszakban leginkább a névtelenséget és a vagyonuk biztonságát szavatoló célállamokat keresték. „Ez nyilvánvalóan összefügg az anonim részvények Szlovákiában megvalósított betiltásával” – szögezte le.

MTI

hirdetés
Previous articleBostoni robbantás – Letartóztatták a második gyanúsítottat
Next articleA Szociális Biztosító szemináriuma Komáromban