HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Történelmi gyermeknap a füleki várban

Történelmi gyermeknap a füleki várban

899
hirdetés

Történelmi gyermeknapot rendeznek szombaton a szlovákiai Fülek várában, ahol íjászkodás, lovagoltatás, lőfegyver-bemutató várja a gyerekeket, akik tréfás történelmi jelenetek részesei is lehetnek – tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum igazgatója.

    Agócs Attila elmondta: a programot a Defensores Történelmi Társulás szervezi, amelyet Fülek környéki fiatalok alapítottak múlt év nyarán. Miután Nógrád történelmének életre keltése című pályázatuk uniós támogatást nyert, a pénzből korhű kosztümöket szereztek be, alkotóműhelyeket szerveztek, hogy a kor történelmén és mesterségein keresztül betekintést adhassanak a 17. század mindennapjaiba. Szakmai jellegű előadásokat is szerveztek, ezek keretében a történelmi Magyarország és Európa kora újkori katonaéletével ismerkedhettek meg a Füleki Gimnázium diákjai.
    Agócs Attila hozzátette: a pályázati program része a történelmi gyermeknap, amelynek végén a várkapitány lovaggá üti a versenyfeladatok legsikeresebb megoldóit. A műsor záróakkordjaként fellép a Defensores Történelmi Társulás és a Nomád íjászcsoport Fülekről, valamint a zólyomi Ricasso történelmi bajvívó csoport.
    A rendezvény társszervezője a Füleki Vármúzeum.

MTI

hirdetés
Previous articleHospodárské Noviny: Fico indulni akar az elnökválasztásokon (A SMER cáfol)
Next articleRepülőgép szárnyához kötözték Balázst