HAZA BELFÖLD Hospodárské Noviny: Fico indulni akar az elnökválasztásokon (A SMER cáfol)

Hospodárské Noviny: Fico indulni akar az elnökválasztásokon (A SMER cáfol)

883
hirdetés

Robert Fico szlovák kormányfő bejelentette pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetésének, hogy indulni akar a jövő tavaszi államfőválasztáson – közölte a szlovák kormánypártból származó információkra hivatkozva a pozsonyi Hospodárské Noviny szerdán. A Smer sajtóosztálya később cáfolta, hogy ilyen bejelentés lett volna.

A sajtóosztály által kiadott közlemény úgy fogalmazott, hogy „a párt vezetése erről a témáról soha nem tárgyalt, Robert Fico pedig nem tájékoztatta a Smer-SD vezetőségét az államfőválasztáson való indulásával kapcsolatos ambícióiról”.
Az, hogy Robert Fico indulna a 2014-es államfőválasztásokon, nem számítana meglepetésnek, ennek lehetőségét korábban már több politikai elemző is kilátásba helyezte, ám egy ilyen forgatókönyv lehetőségét a kormányfő a nyilvánosság előtt eddig nem erősítette meg. Az államfőválasztással kapcsolatos közvélemény-kutatások – 30 és 40 százalék közötti támogatottságot mutató – eredményei azt jelzik, hogy Fico nagy eséllyel nyerné meg az államfőválasztást.
Öllös László politológus az MTI-nek elmondta: Fico indulását az is valószínűsíti, hogy a kormányfő számol azzal, hogy a kormányzati ciklus végére elveszítheti jelenlegi támogatottságának egy részét, és azzal együtt annak esélyét is, hogy még egyszer kormányfő vagy esetleg később államfő lehessen. „Éppen ezért most szeretne elindulni az államfőválasztáson, hiszen azt gyakorlatilag biztosan megnyerné” – hangoztatta Öllös. Hozzátette: a múltban több jel utalt arra, hogy Robert Fico meg kívánja erősíteni az államfői jogköröket, ami azt is jelezheti, hogy a Smer elnöke számol az államfői poszt elfoglalásával.
Az államfőválasztásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatások Fico személyén kívül rendszerint hat, a jelenlegi ellenzék táborához tartozó, vagy független jelölt támogatottsági mutatóit közlik. Ezek körében az aktív politikusok mellett vállalkozó és volt sportoló is akad, támogatottságuk a felmérések szerint nem jelentős. Egyedüli kivételként Iveta Radicová volt kormányfő említhető, aki az egyik tavalyi felmérés szerint nagyobb támogatottságot tudhatott magáénak, mint Robert Fico. Radicová azonban tavaly több alkalommal is megerősítette: nem kíván indulni az államfői posztért.
Öllös László szerint komolyan vehető, hogy Iveta Radicová nem kíván indulni. Ezen csak az változtathatna, ha az ellenzéki pártok garanciát adnának a volt kormányfőnek arra, hogy másképpen fognak viselkedni, mint a múltban – mondta a politológus, utalva a Radicová kabinet 2011-es bukásának körülményeire és a jelenlegi ellenzék szétforgácsoltságára. A viselkedés megváltozására Öllös szerint jelenleg aligha van esély, mint ahogy arra sem, hogy a többi jelölt valamelyike mögött egységesen állna ki az ellenzék.

MTI

hirdetés
Previous articleAkció és koncepció
Next articleTörténelmi gyermeknap a füleki várban