HAZA KÜLFÖLD Titkos adatgyűjtés – Oliver Stone szerint Snowden hős

Titkos adatgyűjtés – Oliver Stone szerint Snowden hős

983
hirdetés

Az amerikai hírszerzési dokumentumokat kiszivárogtató Edward Snowdent hősnek nevezte, az amerikai vezetést pedig a kiszivárogtató kezelése miatt bírálta Oliver Stone filmrendező, aki a héten zajló Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon vesz részt a kelet-kínai metropoliszban.

A háromszoros Oscar-díjas rendező a filmek valós életre gyakorolt hatásának kérdéskörét körbejáró szakmai kerekasztal-beszélgetésén nyilvánított véleményt a témában. A Kína különleges igazgatású területére, Hongkongba menekülő Snowden mellett Stone a WikiLeaks alapítóját, Julian Assange-ot és a korábban 700 ezer oldalnyi titkot kiszolgáltató, hadbíróság elé állított Bradley Manninget is dicsérte. A világhírű rendező bírálta ugyanakkor Barack Obama amerikai elnök kormányát, mondván, hogy az hat kiszivárogatót is bíróság elé idézett, miközben kampánya során haladóbb szellemiségű vezetést ígért.
A beszélgetés moderátorának, a központi kézben lévő China Daily napilap filmkritikusának többszöri kérése ellenére Stone sokat politizált. Szigorú bírálatban részesítette a George W. Bush elnök vezette korábbi amerikai kormányt is, az iraki háborút, a kuvaiti megszállást, az amerikai imperializmust, és a hatóságokat kritizáló filmek védelmére kelt.
A rendező arra is felhívta a figyelmet: mindenféle erőszak bemutatását óvatosan kell kezelni, az erőszak kultuszának terjedésében ugyanis a médiának óriási a felelőssége.
Oliver Stone a 16. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek meghívására érkezett a kelet-kínai metropoliszba. Munkásságának elismeréseként a fesztivált megnyitó szombati fogadáson életműdíjjal jutalmazták, alkotásai közül a rendezvény keretein belül a Nagy Sándor, a hódító című filmet, valamint Az Egyesült Államok titkos története című dokumentumfilm-sorozatot mutatják be.

MTI

hirdetés
Previous articleA kisebbségek szerint szlovák is lehet a kormánybiztos
Next articleTúlzsúfolt háztartásban lakik a szlovák lakosság kétötöde