HAZA BELFÖLD A kisebbségek szerint szlovák is lehet a kormánybiztos

A kisebbségek szerint szlovák is lehet a kormánybiztos

1452
hirdetés

40225_200_200A kisebbségekért felelős új kormánybiztosnak pártatlannak és a Szlovákiában élő kisebbségek igényei iránt empatikusnak kellene lennie.
Ezek az egyes kisebbségi közösségek képviselőinek alapvető követelményei A. Nagy László (Most-Híd) utódját illetően. Ugyanúgy fontos számukra azonban az is, hogy az új kormánybiztos élvezze a kormány támogatását.
Ez az elképzelése a Kisebbségi kultúra támogatási rendszerének új szabályait előkészítő munkacsoport vezetőjének, Bukovszky Lászlónak is. „A kormány bizalmán és támogatásán kívül a kisebbségpolitika terén kellő tapasztalattal és ismerettel rendelkező embernek kellene lennie” – nyilatkozta Bukovszky.
A kormányzó párt támogatása és a kisebbségpolitika terén szerzett tapasztalatok a fő követelmények a ruszin kisebbség képviselőjének, Ján Lipinskýnek az új kisebbségi kormánybiztos személyére vonatkozó elképzeléseiben is. „Olyan valakire van szükség, aki nem „a dunai homokon fog taposni. Világos programmal és mandátummal rendelkező emberre van szükség” – jelentette ki Lipinský.
Agnes Horváthová, a Kisebbségek és Etnikai Csoportok Kormánytanácsában a roma kisebbség képviselője úgy véli, hogy az új kormánybiztosnak egyformán kellene viszonyulnia valamennyi kisebbséghez. „De ugyanúgy ismernie kellene a problémakör nemzetközi jogviszonylatát és tárgyalási képesekkel is rendelkeznie kellene, hogy a kisebbségek követelményeit érvényesíteni tudja” – mondta. Horváthová megjegyezte, hogy a roma kisebbségben a legtöbb a fiatal, ezért el tudja képzelni azt is, hogy roma legyen a kisebbségi kormánybiztos. „Amennyiben találnak megfelelő jelöltet” – fűzte hozzá. Konkrét nevet nem kívánt említeni, véleménye szerint ez a „kormány választása”.
A kormánybiztos kiválasztása a kormány felelőssége Dagmar Takácsová, a Kassai Cseh Egyesület elnök asszonya szerint is. Az új kormánybiztos véleménye szerint akár szlovák is lehetne az. „Lehet, hogy könnyebben eleget tenne a pártatlanság és a mindenkihez egyformán viszonyulás követelményeinek” – jelentette ki Takácsová. Másrészt viszont ez a tisztség tapasztalatot igényel a kisebbségpolitika terén, és az leginkább a kisebbségek képviselőinek van” – fűzte hozzá az elnök asszony.
Egyértelműen a szlovák jelölt mellett van például a kormánytanács lengyel képviselője, Czeslaw Marek Sobek. „Egy szlovák nem fog jobban fellépni valamelyik kisebbség érdekében” – bizonygatta a véleményét.
Az eddigi kisebbségi kormánybiztost, A. Nagy Lászlót saját kérésére váltották le tisztségéből, amit hivatalosan június 30-áig tölt még be. A kormány jelenleg megfelelő jelölteket keres a helyére, akikből kiválaszthatná az új kisebbségi kormánybiztost.

TASR nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleCseh kormányválság – Nečas cseh miniszterelnök lemondott
Next articleTitkos adatgyűjtés – Oliver Stone szerint Snowden hős