HAZA BELFÖLD Taraba: Nem lesz nemzeti park a Duna mentén

Taraba: Nem lesz nemzeti park a Duna mentén

257
hirdetés

Nem hozzuk létre a Duna Menti Nemzeti Parkot (Podunajsko) – jelentette ki a TASR-nek Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter (SNS-jelölt).
„Teljes egészében negatív véleményem van mindarról, ahogy ezt eltervezték és kezdték megvalósítani, senkivel nem tárgyaltak, és a legtermékenyebb területek egy részét érintette volna. Tehát jelenleg semmi nem történik ebben az ügyben” – mondta Taraba.

Kép: Tomáš Taraba facebook oldala

Hozzátette, a minisztérium nem hoz létre egyetlen új nemzeti parkot sem. „Több nemzeti parkunk van, mint Ausztriának, miközben nem is felelnek meg az alapvető nemzetközi előírásoknak. A természetvédelmi területek besorolását úgy végezték el, hogy azoknak semmiféle bevételük nincs, és évente 24 millió euró veszteséget jelentenek” – szögezte le a miniszter.
A Duna Menti Nemzeti Park a Pozsony II. (Bratislava), Pozsony IV., Pozsony V., továbbá a Szenci (Senec), a Dunaszerdahelyi, a Komáromi (Komárno) és az Érsekújvári (Nové Zámky) járás egyes részein lett volna létrehozva, főleg az eddigi védett területeken. Ez lett volna a tizedik nemzeti park az országban, és az első, amelyet alföldön hoznak létre, a már létező magyarországi és ausztriai nemzeti parkokhoz kapcsolódott volna.
Az új nemzeti park létrehozásának tervét Ján Budaj korábbi miniszter jelentette be tavaly januárban.

TASR

hirdetés
Previous articleÚj kezelője lesz januártól a katolikus temetőnek Komáromban
Next articlePetőfi 200: Új megzenésített Petőfi-versekkel és tematikus műsorokkal zárják az emlékévet a közmédia csatornái