HAZA BELFÖLD Tanítók kezdeményezése. Nincs egyezség, sztrájk lesz!

Tanítók kezdeményezése. Nincs egyezség, sztrájk lesz!

1038
hirdetés

Ahogy az várható volt, nem született megállapodás a csütörtök délutáni gyeztetésen az oktatásügyi miniszter és a Szlovákiai Tanítók Kezdeményezése (ISU) között. Január 25-én a Pozsonyba tervezett tüntetéssel tehát kezdetét veszi a határozatlan idejű sztrájk.

A sztrájk nem cél, csak eszköz. Ezt hangoztatva ültek tárgyalóasztalhoz Juraj Draxler tárcavezető meghívására az ISU képviselői. Az egyórás megbeszélés eredménytelenül végződött. Draxler közölte, technikailag kivitelezhetetlen, hogy teljesítsék a tanítók követeléseit. Arra viszont ígéretet tett, hogy parlamenti választások után, ha pozícióban marad ő is és a Smer, a törvényalkotáskor figyelembe veszi majd a követeléseket. Egyúttal felszólította a szervezetet, fontolja meg a sztrájkra vonatkozó döntését, mert ezzel veszélyezteti a tanulók oktatását-nevelését. Úgy véli, az ISU megpróbál politikai nyomást gyakorolni a kormányra a választások előtt. (Robert Fico másutt ki is mondta: a kezdeményezés mögött Igor Matovič mozgalma áll.)

Branislav Kočan, az ISU tárgyaló delegációjának tagja nem leplezte, csalódott, az egyezség hiányában több százezer gyermeket érint majd a sztrájk. (Csütörtök estig 600 iskola 10 500 pedagógusa csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz) Kijelentette azonban, a kezdeményezés kitart a január 25-re meghirdetett sztrájk mellett, amely 11 órakor a pozsonyi SNP téren tüntetéssel veszik kezdetét. Mint mondta, nincs más eszközük, hiszen már 2011 óta várják a követeléseik teljesítését. Üdvözlik ellenben a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének támogató levelét. A magyar követelések kapcsán megjegyezte, 9 valóban nem egyenlő 5-tel.

Közben vita folyik arról is, hogy jogosult-e sztrájk szervezésére a Szlovákiai Tanítók Kezdeményezése, merthogy nem szakszervezet. Szerintük azonban a sztrájk megkérdőjelezhetetlen alkotmányos jog, tehát minden pedagógus joga is sztrájkolni. Másként látja ezt a szociális partner szerepét betöltő Szakszervezeti Szövetségek Konföderációja (KOZ), merthogy az idevonatkozó törvény csak a szakszervezetek esetében tárgyalja a sztrájk szervezését, a sztrájkot megelőző egyeztetéseket. A KOZ alelnöke, Slavomír Manga szerint a pedagógusokat e téren képviselő érdekvédelmi szervezet az Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

Marián Giba alkotmányjogász és több más szakértő állítja, nem egyértelmű a törvény, így mindenki a saját érdekei szerint értelmezheti. Viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy az alkotmányos jogot nem csorbíthatja egy rosszul megírt alsóbb rendű jogszabály. Ezt már a kilencvenes évek végén kimondta a Legfelsőbb Bíróság.

BA, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleIllegális bevándorlás – Orbán: az osztrák döntés a józan ész győzelme
Next articleGalambos Lajos zenészt vasárnap szabadlábra helyezik