HAZA NÖVÉNYVÉDELEM Tagadhatatlanul beköszönt a tavasz

Tagadhatatlanul beköszönt a tavasz

860
hirdetés

SXSXSCVVÁltalános tennivalók:
Ellenőrizzük a télire elzárt vízvezetéket és távolítsuk el a csapról a védőtakarást. Így időben észrevesszük a hibákat, és elvégezhetjük a szükséges javításokat. Helyezzük ki a mesterséges madárodúkat és tüskés gyűrűk felhelyezésével próbáljuk megvédeni a macskáktól. A madáritatókat tisztítsuk ki, hozzuk rendbe és töltsük meg vízzel.
Vetőmagok beszerzése:
Vetéstervünk alapján már most ideje beszerezni a szükséges vetőmagokat. A fajta kiválasztásánál a betegségekre ellenállókat részesítsük előnyben, mivel ezek kevesebb permetezéssel is termeszthetők. A hibrid (F1) fajták vetőmagjai többe kerülnek, de általában jobb a betegségekkel szemben az ellenálló képességük, és nagyobb a terméshozamuk, ugyanakkor intenzívebb termesztési viszonyokat igényelnek. Nem mindegy, hogy friss fogyasztásra, vagy tartósításra, tárolásra szeretnénk termeszteni az adott zöldségfélét, mivel más-más fajtát kell ehhez választanunk. Vásárláskor figyeljük a csomagolóanyagon a vetőmag érvényességét és a töltősúlyt. Lehetséges, hogy egy olcsónak reklámozott termék fele annyi töltősúllyal készült, mint a pár centtel drágább, de dupla annyi vetőmagot tartalmazó tasak. A legfontosabb, hogy megbízható minőséget vásároljunk. Igaz, nem mindig a tasakban lévő mag a hibás egy-egy sikertelen termesztésnél. Mielőtt a mag minőségét okolnánk, végezzünk egy próbacsíráztatást nedves papíron, ahol pár szem maggal kipróbálhatjuk a csírázóképességet.

Ebben a hónapban a legfontosabb tennivalók a kiskertben a talajelőkészítési munkálatok és a korai zöldségfélék vetése. Az ősszel felásott és megtrágyázott földet fellazítjuk, jól elgereblyézzük. Az ápolási munkálatokat könnyebben el tudjuk végezni, ha 1-1,2 m szélesre alakítjuk ki az ágyásokat. A sorokat általában 20-25 cm távolságra húzzuk a retek, a tépősaláta és a hagyma vetéséhez. A korai karalábé 10-15 cm, a borsó 30-40 cm-es sortávolságra kerülhet. A vetésmélységnél általános szabály, hogy a vetőmag méreténél (átmérőjénél) 2-3-szor vastagabb földréteggel takarjuk be az elvetett magokat. Egyes növények fényre csíráznak (pl.: zeller, bazsalikom, körömvirág, kakastaréj, nyári ciprus, estike, bohócvirág, nyári viola, petúnia), ezeket csak kézzel belenyomkodjuk a földbe és nem takarjuk be. A nagyon apró magvakat (zeller, rozmaring, citromfű, petúnia, dohányvirág, lobélia) ajánlatos kis szaporítóládába (vagy cserépbe) elvetni, és miután megerősödtek, kipalántázni végleges helyükre. A szaporítóládát takarjuk be fóliával vagy üveglappal, így egyenletesebben és gyorsabban kikelnek a magok.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Update almaszirom
Next articleKésnek a vonatok a Pozsony-Érsekújvár-Párkány vonalon