HAZA RÉGIÓ Szlovákiában évente 35 ezer daganatos megbetegedést diagnosztizálnak

Szlovákiában évente 35 ezer daganatos megbetegedést diagnosztizálnak

388
hirdetés

Az AGEL-csoporthoz tartozó Komáromi Kórházban már több mint négy éve működik a korszerű onkológiai központ. A kiváló műszaki felszereltségnek, remek menedzsmentnek és szakembereknek, valamint a kezelés megkezdésére való minimális várakozási időnek köszönhetően az itteni onkológiai központ stabilan az élmezőnyben foglal helyet az onkológiai központok között.

A daganatos megbetegedés az egyik leggyakoribb betegségnek számít, mely sajnos csaknem minden családban előfordul. A betegség kialakulásának leggyakoribb okai közé sorolhatjuk az életmódot, a környezeti és genetikai tényezőket, de szerepet játszhatnak a szervezetet érő különböző fizikai és lelki stresszhatások is.

A rákos betegek száma egyre nő; Szlovákiában évente körülbelül 35 ezer újonnan diagnosztizált onkológiai betegséget regisztrálnak. Az onkológia az egyik leggyorsabban fejlődő ágazatnak számít világszerte, így nálunk is.

A komáromi onkológiai központban a leggyakrabban kezelt diagnózisok a mellrák, a végbélrák, a tüdőrák, a prosztatarák és a fül-orr-gégészet területére tartozó daganatos megbetegedések. Minden egyes beteg esetében fontos az egyéni megközelítés, a helyes kezelési stratégia megválasztása, illetve a kezelés minősége.

„Óriási szerepe van a megelőzésnek, ezért nagyon fontosak a rendszeresen végzett szűrővizsgálatok. Az emlőrák esetében nagy jelentőségű a rendszeres önvizsgálat, mellyel a betegség annak korai stádiumában felismerhető” – hívta fel a figyelmet MUDr. Pavel Demeter, a kórház klinikai és sugáronkológiai osztályának főorvosa.

A legtöbb daganatos beteg az 50 és 70 év közötti korosztályhoz tartozik. „Az onkológiai központ a szisztémás kezelések (kemoterápia, hormonterápia, biológiai terápia, immunterápia, szupportív, azaz támogató terápia) és a sugárterápia teljes skáláját kínálja a legmodernebb lineáris gyorsítóval. Négy év alatt több mint 3300 beteget kezeltünk csak sugárterápiával. A sugárkezelt betegek napi átlaga eléri a 60 főt. Ezt a sugárkezelést nagyon gyorsan, kiváló minőségben és a beteglétszámnak megfelelő kapacitással, gyakorlatilag korlátlanul tudjuk biztosítani” – mondta el az osztályvezető főorvos.

agel, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleA vasárnapi zárvatartásról tárgyaltak a képviselők
Next articleBombariadó volt I. Matovič házában, az esetet a rendőrség vizsgálja