HAZA BELFÖLD Szlovákia amerikai Sikorsky Black Hawk helikoptereket vásárol

Szlovákia amerikai Sikorsky Black Hawk helikoptereket vásárol

958
hirdetés

bhKilenc Black Hawk UH-60M típusú katonai helikoptert vásárol Szlovákia a Sikorsky amerikai repülőgépgyártó cégtől, a beszerzést szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány biztonsági tanácsa – tájékoztatta az MTI-t a kormányhivatal sajtóosztálya.

    A dokumentum jóváhagyásával utolsó előtti fázisába érkezett a védelmi célú beszerzés közel két éve kezdődött folyamata, már csak a gépek leszállítása van hátra.
    Martin Glvácnak, a szlovák védelmi tárca vezetőjének közlése szerint a kilenc helikopterért mintegy 261 millió dollárt (több mint 70 milliárd forint) fizet Szlovákia, ebben az árban azonban a gépek szervizelése és a kezelő személyzet kiképzése is benne foglaltatik. A miniszter szerint ugyanakkor az ár még nem végleges, mivel azt igyekeznek még „optimalizálni”.
    A helikopterek a szlovák hadsereg fegyverzetében a műszaki élettartamuk végére ért Mi-17-es típusú, ugyancsak többcélú felhasználásra készült orosz gyártmányú gépeket váltják fel. Az első Black Hawkot a tárca tervei szerint már 2016-ban leszállítják Szlovákiának.
    A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint a szlovák kormány nem írt ki nemzetközi pályázatot a harci helikopterek beszerzésére, amely a szlovák hadsereg egyik legjelentősebb fejlesztési projektje.


MTI

fotó: wikipedia

hirdetés
Previous articleElvis Presley emlékest Komáromban, az Amerikai Autó Fesztiválon
Next article„Tragikus magyar szívdobbanás volt…” – a komáromi áttörés áldozataira emlékezve