HAZA BELFÖLD Szétesik a Szabadság és Szolidaritás pártja?

Szétesik a Szabadság és Szolidaritás pártja?

904
hirdetés

Jana Kiššová, az SaS főmenedzsere megerősítette, hogy április folyamán újabb három tag hagyta el a pártot a privigyei régióból, valamint egy tovább45376i, aki már több hónapja szüneteltette a tagságát. Kiššová szerint Privigyén egyetlen aktív tagja maradt a pártnak és országosan is csak 164 taggal bír a liberális SaS.
A három párttól megvált volt tag levélben indokolta távozását, amelyben három okot jelöltek meg, amelyek végső soron távozásra bírták őket. Véleményük szerint az SaS megszűnt olyan párt lenni, amely a kleptokratikus Szlovákia fejlődő jogállammá való megváltoztatásának kulcsfontosságú témáját igyekezne megvalósítani. „A párt fellépéseiben már nem az alapvető gazdasági reformok dominálnak a rendőrség, ügyészség és igazságszolgáltatás megtisztításával egyetemben. Túlsúlyba került a különböző érdekvédelem és a képviselői marketing, amelynek nem kívánunk a régiónkban PR-t csinálni” – állt többek közt a levélben.
A pártból kilépők azt is bírálták, hogy az SaS 2012-es közgyűlésén jóváhagyott regionális struktúra a régiós reakciók elnyomására és a vezetőség politikai és pénzügyi döntéseire szolgál. „Az állandó bürokrácia meg a régiókkal szembeni általános bizalmatlanság elkedvetlenített bennünket attól, hogy újabb tevékenységek szervezésébe fogjunk” – áll továbbá a levélben, amelynek írói szerint az SaS struktúrája személyes kapcsolatok eredményeképpen jött létre, ami akadályozza a további fejlődését és a választási szavazatok növekedését is.
„A vezetőség nem a régiókkal közös eszméket keresi, csak magába zárkózik. Ezzel összefüggésben csalódást jelent számunkra a 2013-as közgyűlésünk utáni időszak is” – fogalmaztak a levél írói.
A párt elnöke, Richard Sulík pár nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy az SaS már túltette magát a belső ellentéteken. Mint mondta, a tagok némelyikének távozása a pártból és az ezzel kapcsolatos szerecsenmosdatás egyetlen pártnak sem segít, függetlenül attól, hogy liberális-e vagy konzervatív. „Ebből fel kell állni” – fűzte hozzá Sulík.
2013 áprilisában 5 parlamenti képviselő és mintegy 75 tag távozott a liberális pártból. Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren és Juraj Droba képviselők az SaS parlamenti klubjából is kiléptek, majd ezt követően bejelentették, hogy megalapítják a Liberális Egyezség platformot, amely polgári társulásként működött volna. Még az év májusában azonban a szóban forgó képviselők beléptek Daniel Lipšic NOVA pártjába.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleMás országban szeretne élni a szlovákiai fiatalok csaknem háromnegyede
Next articleÚjra tud járni és beszélni Bajor Imre