HAZA HÍR-MIX Szent István királyra emlékezünk

Szent István királyra emlékezünk

1184
hirdetés

imagesEzen hétvégén a Komáromi járás több településén is megemlékeznek az első magyar királyról, Szent Istvánról. Az ünnep tiszteletére rendezett megemlékezésekből az alábbiakban ismertetünk néhányat.
* Komáromban augusztus 20-án, 16 órakor ökumenikus istentiszteletet tartanak Szent István király tiszteletére a Szent András-templomban. Ismét történelmi esemény tanúi lesznek a résztvevők, először fordul elő, hogy a két legnagyobb keresztény-keresztyén vallás képviselője közösen szól a megemlékezés résztvevőihez, hiszen ezúttal igét hirdet, illetve szentbeszédet mond Fazekas László református püspök és Elek László esperes-plébános. Délután ötkor kezdődik a Szent István napi ünnepi kenyérszentelés és megemlékezés Szent István király szobránál. A Kárpát-medence kenyerét megszenteli: Fazekas László református püspök és Elek László esperes-plébános, ünnepi beszédet mond: Dr. Tőkéczki László történészprofesszor. Közreműködik Szabó Szvrcsek Anita színművész, valamint a Jókai Alapiskola és a Városi Művelődési Központ Gaudium Vegyes Kara. 18 órakor ünnepi vesperás lesz a Szent András- templomban.
* Gútán is Szent István ünnepnapján, augusztus 20-án kerül sor a városi ünnepségre. A Szent Rozália-park kápolnájánál Szlovák Marián esperes-plébános és Simon Ilona református lelkész emlékezik meg államalapító királyunkról, valamint ünnepi beszédet mond Horváth Árpád, Gúta polgármestere és Koczkás Beáta mérnök, az MKP városi szervezetének elnöke.
* Államalapító Szent István királyunk emlékére Ógyallán augusztus 18-án, vasárnap 15 órától rendeznek megemlékezést. A kultúrház előtti téren a vers és ünnepi beszéd elhangzása után kerül sor a kopjafa megkoszorúzására, majd a résztvevők énekszóval, lovaskocsin vonulnak át Bagotára, a Perbetei út melletti Hliník-parkba, ahol 16 órától a marcelházi íjászok, a „Fekete Sólyom“ jurta– és íjászcsoport tart bemutatót. Utána rövid ünnepi műsor következik, amelyben fellép az Őszirózsa népdalkör a szőnyi citerások kíséretében, Pasztorek Cynthia, Deme Attila és az ímelyi Búzavirág népdalkör. 18 órakor ökumenikus istentisztelet keretében az ógyallai tiszteletes asszony és a katolikus esperes megszenteli és megáldja az új kenyeret, amelyet szétoszt a megjelentek között. 19 órától fellép a BOROSTYÁN együttest.
* Augusztus 17-én Naszvadon is Szent Istvánra emlékeznek. A helyi művelődési központ mögötti szabadtéri szinpadnál a 19 órakor kezdődő ünnepi műsorban az alapiskola tanulói operettösszeállítása és népi lakodalmasa után Kis Richárd mond verset, majd Bánházi Dóra énekel. A felnőtt előadók között lesz a Nagy Csaba és Krisztina testvérpáros, valamint Paluska Dániel. Ünnepi beszédet mond Fráter Olivér, Magyarország Nemzetstratégiai Kutatóintézetének elnökhelyettese. Az új kenyeret a község polgármestere, dr Haris József szegi meg. Este, a több naszvadi szereplővel büszkélkedő Érsekújvári Rockszínpad előadásában a „Grease“ cimű musicalt tekinthetik meg az érdeklődők.
* A Csemadok búcsi alapszervezete augusztus 17-én, szombaton 18 órától rendezi meg a III. Szent István-napi Kulturális Napokat, amelynek keretén belül jótékonysági rock-estet szerveznek a Faluház parkjában. A Csemadok helyi szervezete a befolyt összeget a búcsi kultúrház felújítására fordítja. Fellépők: RotcarT – (Magyarország)
* Zord – (Magyarország)
* Vikidál Gyula és a Felvidéki
Rockszínház * Ezüst–Patak (Magyarország)
* MadDogX (Szlovákia).
A koncertek után hajnalig
tartó rock-buli lesz!
* Ekelen is megemlékezést tartanak Szent István emlékére. Augusztus 18-án vasárnap délelőtt fél tízkor kezdődik a Szent Ágostontemplomban az ünnepi szentmise, ahol sor kerül az új kenyér megszentelésére. Délután háromkor nyitják meg Arany A. László fotókiállítását, amelyet Nagy Myrtill, a somorjai Fórum Intézet néprajzkutatója értékel. Fél ötkor az ekeli vasútállomásról, a vasúti kétnyelvűségről és a kisebbségi nyelvi jogok szlovákiai történetéről tart előadást Orosz Örs. A gimesi Villő Hagyományőrző Csoport műsora 17 órakor kezdődik, majd az ősi magyar harcművészetről tart bemutatót a Tolma Baranta Csoport. A megemlékezést 19 órától ifj. Filkó Ottó gitárjátéka zárja.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleHamarosan elkészül az EXPERT-1 a komáromi hajógyárban
Next articleEgyiptomi fordulat – Hétfőn rendkívüli tanácskozást tartanak az EU-tagállamok vezető diplomatái