HAZA RÉGIÓ Hamarosan elkészül az EXPERT-1 a komáromi hajógyárban

Hamarosan elkészül az EXPERT-1 a komáromi hajógyárban

946
hirdetés

41167Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a SAM két úszódaru elkészítésére kapott megbízást egy orosz megrendelőtől. A komáromi hajógyári üzemben javában folynak a munkálatok. Most fotókkal is jelentkezünk!

Az EXPERT-1-et, melyet közvetlenül a magyarországi Ganz Danubius cégcsoport rendelt meg a SAM – Shipbuilding and Machinery a.s. komáromi üzemétől, július 12-én már vízre is bocsátották. Ám a szerelőműhelyekben végzett munkálatok után a vízen az építésnek további fázisait kellett még elvégezni. Azóta a komáromi hajógyár a munkálatok befejező szakaszánál tart, így napokon belül teljes egészében elkészülhet az úszódaru. A 800 tonnás hajótest a szlovák hajógyárban készült, a 150 tonnás daru acélszerkezetét Nyergesújfalun, a mozgatóberendezés legnagyobb darabjait a tatai fogaskerékgyárban készítették. Az 1500 lóerős hajómotorok spanyol gyártmányúak, a propellerek Hollandiából érkeztek.
Magyarics József, a SAM vezérigazgatója portálunknak korábban elmondta: a Ganz Danubiusszal kötött megállapodás sikeres projekt lehet. Mint fogalmazott, ez a két – most készülő – úszódaru lehet a záloga egy további, hosszabb távú együttműködés létrejöttének. „Magyarországon a rendszerváltozás után a nagy múltra visszatekintő hajóipar gyakorlatilag felszámolták, ezért természetes volt, hogy a Komáromban megmaradt hajógyártás és a magyarországi vállalat között kooperáció jöjjön létre” – mondta el az együttműködésről Magyarics.
A már korábban vízre bocsátott EXPERT-1 úszódaru az orosz tengeri előírásoknak megfelelően készült, teherbírása eléri a 40 tonnát 22,5 méteres magasságig (emelőhoroggal), de 25 tonnát képes megmozgatni 37 méterig (markolókanállal). A daru nyílt tengeren is képes rakodni, akár ömlesztett áru átrakodására is alkalmas, óránként 6-700 tonnát képes megmozgatni. Egy ilyen úszódaru ára darabonként 5 és 10 millió euró között mozog és 10-12 hónap alatt készül el.

Az alábbi fotókon éppen egy daru elemet emelnek fel az egyik úszódarura, illetve az egyik hajótesten a darut szerelik össze.
(A képek kattintással nagyíthatók!)

4116741167 141167 2

Felvidék.ma
Fotók. Krizsán Csaba (MTI)

hirdetés
Previous articleÁtutazoo-ban lélektájakon
Next articleSzent István királyra emlékezünk