HAZA RÉGIÓ Sosincs késő megvalósítani az álmainkat

Sosincs késő megvalósítani az álmainkat

618
hirdetés

Kiskamaszként a Kulesa Katalin és Répás Máté által a Komáromi Szabadidőközpontban vezetett táncoktatáson csiszolta nyiladozó tánctehetségét, majd a híres érsekújvári Keller Tánciskolában készült versenytáncosnak. A 24 éves Zakar Ágnes ma már kétszeres szlovákiai bajnok, számos nemzetközi verseny döntőse a latin-amerikai táncok kategóriájában táncpartnerével, Shon Burshteyn-nel együtt. Bár közel két éve Olaszországban él, de később idehaza alapítana saját tánciskolát.

Fotó: Zakar Ágnes archívuma

Egy olaszországi edzőtáborozáson, telefonon értem utol a kétszeres szlovákiai bajnokot, aki így emlékezett vissza a felfelé ívelő táncos karrierje kezdeteire:

– Mivel a versenytáncosnak szánt gyerekeket már 5-6 évesen tanítják táncolni, én hozzájuk képest viszonylag későn, 9-10 évesen kezdtem el behozni a lemaradásomat. Sajnos, Répás Máté 2010-ben elhunyt egy autóbalesetben, Kulesa Kati azonban közel három évig tanított engem. Legjobban a latin-amerikai táncok vonzottak, ahogy a hozzájuk tartozó, vérpezsdítő, ritmusos zene, a profi táncosok mutatós öltözéke, sminkje és a hajköltemények is.

Fotó: Zakar Ágnes archívuma

Később beiratkozott a nagyon jó hírű, érsekújvári Keller Tánciskolába, ahol az akkoriban már szlovákiai bajnok Tomáš Tanka és Dominika Feketová útmutatásával csiszolódott versenytáncossá.

„Tizennégy éves koromtól végigjártam a kötelező ranglétrát, különböző versenyeken gyűjtöttem a magasabb kategóriába való besoroláshoz szükséges pontokat.

Miután a felnőttkor küszöbén bejutottam az általam is hőn vágyott, legmagasabb A-kategóriába, bel- és külföldi táncversenyeken is szerepeltem az akkori partneremmel, Poništ Krisztiánnal – magyarázta. Hozzátette, miután sikeresen érettségizett a Selye János Gimnáziumban, a pozsonyi Comenius Egyetem menedzsment szakán szerzett alapképzésben diplomát, majd mesterszintű tanulmányait a Selye János Egyetemen folytatta. Elképzelése szerint az egyetemen és a szakmai gyakorlatok során szerzett ismereteit a későbbi munkája során majd jól hasznosítja.

Olaszországban élő, kétszeres szlovákiai bajnok

Az életében 2020 szeptemberében,  Olaszországban kezdődött új fejezet.

– Miután Krisztiánnal befejeztük a közös táncos pályafutásunkat, átmeneti időre kimaradt az életemből a tánc, aminek egyre jobban éreztem a hiányát. Az egyik táncpartnerkereső netes oldalon tájékozódtam, ahová a versenytáncosok más információkkal együtt közzétehetik saját eredményeiket. A jelenlegi partnerem, az Olaszországban élő, izraeli származású Shon Burshteyn edzője hívta fel a figyelmemet nagyon tehetséges tanítványára, akivel később Bécsben személyesen is megismerkedtem. A közös bécsi táncpróba során úgy döntöttünk, hogy ezentúl együtt versenyzünk. 2020 őszén tehát Olaszországba költöztem. Jelenleg egy francia és egy olasz lánnyal közösen bérelünk lakást Torino mellett.

Fotó: Zakar Ágnes archívuma

Ágnes azt is elmondta: a táncpartnerével a közös karrierjük elején megegyeztek, hogy nem Olaszországot, hanem Szlovákiát, illetve az említett érsekújvári táncklubot (a jelenlegi elnevezése: Talent Factory Dance Team) akarják képviselni a nemzetközi versenyeken.

A pandémia miatt csak egy évnyi közös táncolás után mérethettük meg magunkat a 2021 augusztusában, Érsekújvárban megrendezett Szlovák Bajnokságon, ahol a felnőttek között úgy váltunk a kategóriánk győztesévé, hogy öt táncból hármat megnyertünk.

Nagyon örültünk ennek a váratlan sikerünknek, ami folytatásra sarkallt minket, s annak köszönhetően az Európa-bajnokságra is eljutottunk. Sajnos, a világbajnokságon koronavírusos megbetegedés miatt nem tudtunk részt venni. Idén tavasszal sikerült fölényes győzelmet aratnunk a szlovákiai országos bajnokságon, Poprádon, ahol mind az öt táncban a legjobbnak bizonyultunk. Most pedig már az újabb Európa- és világbajnokságra készülünk, amelyek időpontját még nem írták ki. A Nemzetközi Táncvilágszövetség által szervezett világversenyek rendszeres résztvevői vagyunk, ahol rendszerint döntős helyeken végzünk. Jelenleg a világranglista 31. helyét foglaljuk el, tehát szépen ível felfelé a páros karrierünk. Reméljük, hogy siker lesz a folytatás is…

Nemzetközi segítség, szülőföldön elképzelt jövő

A tánc nagyon költséges sportágnak számít, amelyhez kezdetben a szülők nyújtottak támogatást. – Az egyetemtől megkapok minden lehetséges támogatást, hogy az élsport mellett a tanulmányaimat is sikeresen folytatni tudjam. A kimagasló eredményeinknek, valamint az olasz és orosz edzőink közbenjárásának köszönhetően már szponzori segítséget is sikerült találnunk: speciális cipőink megvásárlását olasz, a táncversenyeken viselt öltözékeinket pedig bolgár szponzor támogatja. Nagyszerűen együttműködő, nemzetközi kis csapat a miénk! – árulta el Ágnes, aki a partnerével együtt az Itáliában közkedvelt táncos estéken és tánciskolában is oktatja a különböző korú érdeklődőket.

Kérdésemre, hogy a versenytáncosok hány évesen „öregednek ki”, s azután is maradna-e Olaszországban, elmondta, a jövőjét máshol látja.

– Bár nagyon megszerettem Itáliát és a déli temperamentumot, de az évek során szerzett tánctudásom és tapasztalatom birtokában később haza szeretnék térni, hogy odahaza nyissam meg tánciskolámat. A profi táncosok legkésőbb 35 évesen szokták befejezni a pályafutásukat, de a senior kategóriában akár tovább is versenyezhetnek. Sokan azt követően, hogy gyermekeik kirepülnek a családi fészekből, a több szabadidő birtokában hobbiként hódolnak a versenytáncnak. Nekem a tánc nemcsak a megméretést és a győzni akarást jelenti, hanem a szenvedélyemmé vált, amivel a legjobban ki tudom fejezni önmagamat. Nagyon megszerettem, tánc nélkül a későbbiekben sem tudnám elképzelni az életemet. Kamaszkoromban gyakran mondogatták nekem: mivel későn kezdtem el táncolni, ezért nem fogok elérni komolyabb eredményeket. Nos, sikerült megcáfolnom ezeket a kijelentéseket, s másokat is arra biztatok: higgyék el, hogy sosincs késő elkezdeni! Az álmaink megvalósításához sosincs túl késő, ismerjük fel, mi a fontos az életünkben, és harcoljunk érte!

Megjelent a Magyar7 hetilap 32. számában.

Nagy-Miskó Ildikó

hirdetés
Previous articleLehet-e még szorosabbra húzni a nadrágszíjat?
Next articleA gyermekorvos figyelmeztet: a kisbaba túlhevülhet egy textilpelenkával letakart babakocsiban is