HAZA RÉGIÓ A gyermekorvos figyelmeztet: a kisbaba túlhevülhet egy textilpelenkával letakart babakocsiban is

A gyermekorvos figyelmeztet: a kisbaba túlhevülhet egy textilpelenkával letakart babakocsiban is

1955
hirdetés

A jelenlegi renkívüli hőség komoly veszély forrása lehet a csecsemők és a gyermekek számára. A kirándulások, az üdülés, a vízparti való tartózkodás az egész család számára kiváló pihenési, felüdülési lehetőséget jelent, melynek viszont komoly kockázati tényezője az erős napsugárzás. Épp ezért kell a szülőknek nagy figyelmet fordítaniuk gyermekük egészségére. A kánikulában rejlő veszélyekre hívta fel a figyelmet a Komáromi Kórház gyermeorvosa, Oxana Loshak.

A nyári nap sugarai az utóbbi években lényegesen agresszívabb hatásúak, így a gyermeki szervezet számára veszélyesek lehetnek. Ebben az időszakban a gyerekek sokkal többet mozognak, sportolnak, játszanak, úsznak, ezért nagyobb a veszélye a túlhevülésüknek, bőrük leégésének, illetve a napszúrásnak. A szülőknek ezért fokozottan ügyelniük kell a megfelelő folyadékbevitelre és arra, hogy a gyermek mennyi ideig tartózkodik a napon.

A csecsemőkre különösen veszélyes a tűző napsugarak hatása. ,,A kisbaba szervezete túlhevülhet egy pelenkával letakart gyerekkocsiban is. Az anyukák sok esetben úgy vélik, hogy ilyen módon megvédik kisbabájukat a nap sugaraitól. Viszont ebben az esetben nincs kellő légmozgás a kocsi belsejében, ami 10 fokos hőmérséklet-emelkedést is okozhat. A túlhevülés a testhőmérséklet megemelkedéséhez, a bőr kipirosodásához, kiszáradáshoz, fejfájáshoz, fáradtsághoz, émelygéshez, hányáshoz, ingerlékenységhez vezethet. Ilyen esetekben a hűvösebb helyre való távozás és a kellő mennyiségű folyadékbevitel gyors javulást eredményezhet. Teljességgel megengedhetetlen, hogy a gyermeket bezárva hagyjuk az autóban, akár csak rövid időre is, például amíg bevásárolunk. A zárt autóban ugyanis ilyenkor a hőmérséklet pillanatokon belül elviselhetetlenné, életveszélyessé válik“ – figyelmeztet a szakorvos.

dav

Ha a túlhevülést okozó körülmények változatlanok maradnak, napszúrás következhet be, melyet láz és a kiszáradás tünetei (száraz nyálkahártya, a nyelv felszínén jelentkező lepedék), tudatvesztés és görcsök kísérnek. Az ilyen tüneteknél a gyermeket árnyékos helyre kell vinni, folyadékkal itatni és minél hamarabb egészségügyi ellátásban részesíteni. Az említett panaszok azonban nagyon könnyen megelőzhetők. A gyermek vízparti, természetbeni tartózkodását tanácsos a reggeli és az esti órákra korlátozni, semmiképp ne legyen kitéve a tűző napsütésnek, mindezek mellett biztosítani kell számára a kellő mennyiségű folyadékbevitelt, megelőzendő a kiszáradását. Fontos továbbá a könnyű nyári viselet, a napozókrémek, valamint a jó minőségű napszemüvegek használata és a fej kalappal, sapkával történő védelme.

A gyerekeknél nyaranta gyakoriak az emésztési, több esetben vírusos eredetű panaszok is, melyek sokszor az élelmiszerek, főleg a tejtermékek melegben való nem megfelelő tárolásából adódnak. „Azt megelőzően, hogy a kicsiket fagylalttal vagy süteménnyel kínálnánk, pontosan meg kell győződnünk arról, hogy biztosított volt-e ezek megfelelő tárolása és a lejárati időre is fokozottan oda kell figyelni“ – tette hozzá Oxana Loshak doktornő. A nyár kezdete óta rendelőjükben közel 50 esetben kellett túlhevült gyermeket ellátniuk, leggyakrabban 3–6 éves korúakat.

Agel SK, (N.Zs.)

hirdetés
Previous articleSosincs késő megvalósítani az álmainkat
Next articleSzlovákiában elégséges aláírás gyűlt össze a kormány menesztését célzó népszavazáshoz