HAZA BELFÖLD Sokkolták az egészségügyi nővérek Zvolenskát

Sokkolták az egészségügyi nővérek Zvolenskát

837
hirdetés

44142 Egy kezdő egészségügyi nővérnek legalább az átlagkereset 1,15-szeresét kellene keresnie az állami kórházakban, ami jelenleg 925 eurót tesz ki. Amennyiben magiszteri fokozattal rendelkezik, 950 eurós kezdő fizetést kellene kapnia, azaz az átlagbér 1,18-szorosát. Minden további kétéves gyakorlat 0,1 százalékos koefficienssel növelné a bérét, ami mintegy 80 eurót jelent. Ezek az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szlovákiai Kamarájának követelményei.
Az egészségügyi nővérek bérezéséről szóló törvényjavaslat, amelyet a nővéri szakszervetekkel közösen dolgoztak ki, eszerint magasabb bérekkel számol, mint amilyeneket a 2013 nyarán alkotmányellenesnek nyilvánított eredeti jogszabály meghatározott. Ez a jogszabály az egészségügyi nővéreknek 640-től 928 euróig terjedő béreket garantált volna a szakmai gyakorlat hosszától függően. Néhány kórház már ekkor jelezte, ilyen bérekre nem lesz pénzük.
A nővéri szakszervezetek elnök asszony, Monika Kavecká két héttel ezelőtt még azt mondta, hogy a javasolt bérek hasonlóak lesznek az eredeti jogszabályban feltüntetettekkel. Ehhez képest azonban az egészségügyi tárca olyan javaslatot kapott kézhez, amely szerint az állami kórházakban például azok a nővérek, akik magiszteri végzettséggel rendelkeznek, 30 éves gyakorlat után minimum 1780 eurót keresnének. A szülésasszisztensek esetében ez az összeg még egy kicsit magasabb.
Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter meglepődött a számok láttán. „Ekkora emelést képtelenek vagyunk fedezni, mivel nemcsak nővéreink vannak, de itt van a többi egészségügyi alkalmazott is, akik ebben a folyamatban jelentősen lemaradtak, s róluk is gondoskodnunk kellene” – fogalmazott Zvolenská.
Iveta Lazarová, az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szlovákiai Kamarájának elnök asszonya azt állítja, a javaslatot a tagjaik követelményei alapján dolgozták ki. Mint mondta, a kamara a munkajavaslattal csak a minisztérium munkáját akarta segíteni. A koefficiensek magasságáról hajlandók tárgyalásokat folytatni. „Tudatosítjuk, hogy jelentősen növeltük a számokat, de ezekről még tárgyalni fogunk” – jelentette ki Lazarová, aki azonban a 0,81-es koefficienst elfogadhatatlannak tartja, a tárgyalások során nem hajlandó az alkotmányellenesnek nyilvánított törvényben rögzített bérek alá menni.
A kamara és a szakszervezetek műhelyében készült jogszabályjavaslat nem feledkezik meg a nem állami egészségügyi intézetekben dolgozó nővérekről sem. Ezek esetében azonban csak az állami kórházakban dolgozó nővérek bérének 0,6-szeresével számol, ami jelenleg minimum 555 eurót tenne ki. A fizetésük kiegyenlítésére fokozatosan kerülne sor. Lazarová szerint így szeretnék kiküszöbölni a törvény megszüntetésének okát, amiről az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a magánszolgáltatóknál dolgozó nővérek béreinek növelése beavatkozás a szolgáltatók tulajdonviszonyaiba.
A Szlovák Egészségügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Anton Szalay szerint a nővérek javaslata kivitelezhetetlen. „Szlovákia gazdasága nem teszi lehetővé az olyen mértékű emelést, amilyent a javaslatuk tartalmaz” – állapította meg. Mint mondta, ellenzik, hogy bármilyen kamara jogszabályokat készítsen anélkül, hogy fontolóra venné annak következményeit más foglalkozásokra nézve. A Szlovák Egészségügyi Szakszervezetek Szövetsége már hosszabb ideje egyetlen törvény létrehozását szorgalmazza valamennyi egészségügy területén dolgozó számára – fűzte hozzá Szalay.
A javaslatról március elején tárgyalnak a nővérek képviselői az egészségügyi tárcával.

SITA nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSokoldalú gyógyír a banán
Next articleNyílt nap a Református Teológiai Karon