HAZA AUTÓVILÁG Škoda Rapid Spaceback 1.0 TSI Style: Egy ideális családi autó

Škoda Rapid Spaceback 1.0 TSI Style: Egy ideális családi autó

5277
hirdetés

Okosan döntött a Škoda, amikor a Fabia és az Octavia közé belőtt még egy modellcsaládot. Az Octavia ugyanis addigra már egyértelműen túlnőtte a C-osztályt, vagyis az alsó középkategóriát, ezért ott bántó űr marad a cseh gyártó kínálatában. Legalább ilyen bölcs húzás volt egyszerre két típussal betölteni ezt az űrt, így született meg tehát a Rapid Liftback és Spaceback, vagyis egy négyajtós Octavia és Octavia Combi – kicsiben… Mindez azonban még 2012-ben volt, azóta már frissítettek is egyet az autón. A megújult családból a Spaceback 110 lovas/benzines/kézi váltós/csúcsszerelt változatát teszteltük.

Alaktan

Maradjunk még kicsit a besorolásnál. A gyár – nyilván a 4,3 méter hosszúságból eredően – belépő C-szegmensbeliként aposztrofálja a Rapidot, de egyéb méretei (elsősorban szélessége) itt valóban legalulra sorolható. Ami pedig most már tényleg a külsőt illeti: arányos, tetszetős formájú autóról van szó. Külön figyelmet érdemel légiesen karcsú hátsó karosszériaoszlopa és sportos tetőspoilere. A frissítést követően a részletek is finomodtak, illetve korszerűsödtek: keskenyebbek az immár LED-sávos fényszórók, szebbek és arányosabbak a ködlámpák. Feltétlenül meg kell említenünk még egy feláras dizájnelemet: a mélyre lefutó hátsó szélvédőt, amely tulajdonképpen kétharmad részben üvegfalúvá teszi a kocsi farát. Tény, hogy a klasszikus formák kedvelőinek esetleg nem jön be, de mindenképpen avantgárd formatervezői ötlet.

Belvilág

Itt is első pillantásra látható a minőségi előrelépés: igényesebb anyagból készültek az ajtóburkolatok, szebbek a légbeömlők, ízlésesebb a kézi légkondi kezelőpultja, a jobb egyes utas előtt pedig megjelent egy mutatós dekórbetét. Ezeken kívül – a márka „Simply clever” szlogenjének jegyében – számtalan apró, praktikus megoldás jellemzi az autót: jégkaparó a tanksapkában, esernyő az anyósülés alatt, szemétkosár az ajtórekeszben, rakodóboksz az elülső középső kartámlában. Azt viszont inkább sajnálni lehet, hogy az elülső üléstámlák most tekerentyűk helyett karokkal állíthatók: nagyobbak az ugrások, nehézkesebb a kiszolgálás. A helykínálat pedig abból vezethető le, amit már korábban leírtunk: a tisztes hosszméretnek köszönhetően a lábtérrel hátul sincs gond, viszont ugyanott két korpulensebb utas – a keskeny építés miatt – már zavaróan intim közelségbe kerülhet egymáshoz. A koffer 415 literes alapmérete jó érték, belső praktikumával sincs gond (szatyorfülek, hálós rekeszek), a küszöbe viszont magas, és bővítésekor hatalmas fenékküszöb keletkezik. Végül néhány szó a szereltségről: a lejjebb is elérhető 6,5 colos kijelzőn és Bluetooth-telefon-kiszolgáláson kívül a tesztelt legmagasabb szint tempomatot, Climatronic egyzónás légkondit, fűthető elülső üléseket és hátsó parkolóradart kínál. Az infotainment rendszer Apple- és androidos telefonokal egyaránt tud dolgozni. A panorámatető és a navigáció már az opciós listáról került az autóba.  

Az országúton 

Tesztautónk erőforrása a gyár legújabb, egyliteres turbós benzinmotorjának 110 lóerős változata volt. Ami zavaró benne: az induláskor, illetve alacsonyabb fordulatszámon jelentkező kerregő hang, mert ugyebár háromhengeresről van szó. Amiért viszont csak dicsérni lehet: a szintén alacsony fordulaton megjelenő tisztességes nyomaték és az imponálóan alacsony fogyasztás. Ez azonban már nemcsak a motornak, hanem a mindössze 1185 kg önsúlynak, illetve a hosszúra áttételezett hatfokozatú kézi váltónak is köszönhető: 90-nél hatosban például 1800-at forog a főtengely.  Az eredmény: erős odafigyeléssel akár a papírfogyasztás is elérhető az autóval, lásd az idevágó ábrát; viszont az 5,3-as tesztfogyasztás is nagyon jó adat. A többi: kulturált rugózás és kellő kanyarstabilitás, amit még nem befolyásol hátrányosan a hosszmérethez képest kis nyomtáv. Aláhúzva és összeszámolva pedig csak annyit mondhatunk: a Rapid Spaceback tulajdonképpen az ideális családi autó megtestesítője. Legalábbis a mi tájainkon…

Vas Gyula
A szerző felvételei

 ADATLAP

Hengerűrtartalom: 999 cm3
Teljesítmény: 81 kW (110 LE)@5000–5500
Nyomaték: 200 Nm@2000–3500
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 198 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,8 s           
Gyári átlagfogyasztás: 4,6 l/100 km
Tesztfogyasztás: 5,3 l/100 km
CO2-kibocsátás: 105 g/km
H/Sz/M: 4304x1706x1459 mm
Csomagtér:  415–1381 l
Üzemanyagtartály: 55 l
A modellcsalád induló ára: 11 440 €
A tesztelt típus induló ára: 15 440€

körkép.sk

hirdetés
Previous articleA metángázzal együtt az igazság is felszínre került?
Next articleMazda CX-3 2.0i Revolution: Ideálisra belőtt formák