HAZA AUTÓVILÁG Škoda Fabia Combi 1.2 TSI Scoutline: Dögös kis kombi!

Škoda Fabia Combi 1.2 TSI Scoutline: Dögös kis kombi!

1238
hirdetés

A Škodánál három szintje van a terepesítésnek, illetve imitációjának: az igazi SUV-k (Yeti, Kodiaq), a némi tereptudással is felvértezett személygépkocsik (Octavia Scout), illetve a pusztán vizuálisan marconábbá tett modellek (Fabia/Rapid Scoutline). Közülük legutóbb a Fabia „cserkészverzióját” kaptuk meg tesztelésre, amely ötféle motorral, két szereltségben, ám kizárólag kombi karosszériával készül.

Alaktan

Meg kell hagyni, piszok jól néz ki az autó. És viszonylag kevés elég volt hozzá: a küszöbök, kerékszoknyák és lökhárítók körkörös fekete műanyag kerete, elöl-hátul elnézhetetlen ezüstszínű védőlemezek, 16 collos könnyűfém keréktárcsák. Az ugyancsak ezüst tetősínek, illetve tükörházak már nem offroad-látványkellékek ugyan, de igen jól mutatnak, és pompásan harmonizálnak a már említett védőlemezekkel.  A magasabb Style szereltség standardja még a kétrészes panorámatető. Az autó színe pedig – nos, ennél ideillőbbet ki sem találhattak volna.

Belvilág

Gyakorlatilag a standard típuscsalád csúcsa, tehát szereltségben: Bolero rádióból és Škoda Surround reprócsomagból álló hifi, ütközés-előrejelző, kétfunkciós tempomat, eső- és fényszenzor, fűthető elülső ülések, 6,5 hüvelykes kijelző. Viszont többlete is van, mégpedig a hátsó parkolóradar, az automata légkondi és a már említett, kézileg sötétíthető tetőablak. Az ülések elöl kiváló oldaltartásúak (és dugirekeszük is van, lásd a 14. ábrát), hátul kellően hosszú lappal rendelkeznek, kárpitozásuk pedig pazar színkombinációt alkot az autó fényezésével. Hátul nincs középső könyöktámla, elöl viszont igen, sőt egy kisebb rakodózugot is tartalmaz. Feltétlenül dicséretet érdemelnek az olyan „simply clever”- féle apró kellemetességek is, mint a telefontartó vagy az ajtórekeszbe integrált mini szemétkosár (15/18. ábra). A koffer pedig egyrészt hatalmas (Renault Clio Grandtour: 443, Seat Ibiza ST: 430 l), másrészt praktikus oldalrekeszei és (feláras) rögzítőhálói voltak, de bővítés után sajnos egy óriási fenékküszöbe is.

Az országúton

Mint már szó volt róla, a Scoutline csomag kizárólag optikai terepesítés, az autónak tehát köze nincs az igazi Scout modellcsaládhoz. Azt is említettük, hogy a Fabia esetében ötféle motorral kombinálható ez a látványcsomag; tesztautónkat ezek közül a legerősebbik hajtotta, hatfokozatú kézi váltóval társítva. A kis turbómotor gombnyomásra indul, és TÉNYLEG 1500-as fordulatszám alatt kezdi szállítani a nyomatékot! Magyarán hihetetlenül rugalmas, ezért nagyon gyorsan elkezdtünk hinni a látszólag igen korai felfelé váltást sürgető nyilacskáknak. Emellett igen takarékos aggregátról van szó (no azért annyira nem, mint a 6. ábra mutatja, de optimális körülmények és kellő önfegyelem mellett ez is elérhető), viszont a 6,1 literes tesztátlagra sem lehet panasz.  A váltó beosztása jó, működése pontos és egyértelmű. Nos, nagyjából ennyit az optikai terepcsomagos Fabiák legerősebbikéről és legjobban szerelt verziójáról, amely – bár talán már utaltunk rá – mellesleg egy piszok jó kinézésű autó…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1197 cm3
Teljesítmény: 81 kW (110 LE)@4600–5600
Nyomaték:   175 Nm@1400–4000
Sebességváltó: hatfokozatú kézi
Legnagyobb sebesség: 199 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,6 s
Gyári átlagfogyasztás: 4,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 110 g/km
H/Sz/M: 4257/1732/1488 mm
Hasmagasság: 135 mm
Saját tömeg: 1178 kg
Csomagtér:  530–1395 l
Üzemanyagtartály: 45 l
A Scoutline modellcsalád induló ára: 12 090 €
A tesztelt típus induló ára: 14 590 €

hirdetés
Previous articleKarácsony üzenete
Next articleÉrték, érdek, boldogság