HAZA RÉGIÓ Sikeresen megvalósult a Kerékpározás és lovaglás elnevezésű, határon átnyúló projekt

Sikeresen megvalósult a Kerékpározás és lovaglás elnevezésű, határon átnyúló projekt

353
hirdetés

A Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás a Magyar Vár Alapítvánnyal közösen, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósította meg a Kerékpározás és lovaglás – Bike and Horse Riding elnevezésű magyar-szlovák határon átnyúló projektet. A VDI Társulás projektrésze költségeinek fedezéséhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap több mint 3 millió euró támogatást nyújtott, az 5 százalékos önrész utófinanszírozását pedig a Nyitra Megyei Önkormányzat ígérte – tájékoztatott Domin István, e társulás elnöke.

Így készült az útburkolat…

„E projekt részeként a Duna bal partján a Karvától Párkányig húzódó, 12,31 kilométer hosszú kerékpárút-szakasz épült ki, amely a kontinentális EuroVelo6 részét képező, európai jelentőségű dunai kerékpárúthoz csatlakozik. 2023 júniusától december végéig zajlottak az egyes építkezési munkálatok – előbb a Karva és Muzsla, majd az Ebedig tartó szakaszon, végül Ebed és Párkány között. A bicikliutat közlekedési táblákkal és pihenőhelyekkel is ellátták” – tudtuk meg Domin Istvántól, aki egyúttal Izsa község polgármestere is.

Hozzátette: a kerékpárút immár megépült szakasza hozzájárulhat a célterület turisztikai vonzerejének növeléséhez és a határ menti térség gazdasági fejlődéséhez, jelentősen javítva annak megközelíthetőségét.

A Karvától Párkányig húzódó kerékpárút-szakasz egyik részlete

Arról is beszámolt, hogy a magyarországi projektpartner, a Magyar Vár Alapítvány a lovas és falusi turizmus fejlesztése érdekében feltérképezte és hozzáférhetőbbé tette a Pomáz és Esztergom közötti, 39 kilométer hosszú, lovas útvonalat. Majd odaát lovasistállót újítottak fel, valamint kordonokkal rendelkező sátrat és lelátót vásároltak annak érdekében, hogy időjárástól és évszaktól függetlenül lehessen lovas rendezvényeket szervezni. Továbbá a saját honlapjukat új foglalási rendszerrel korszerűsítették. Ráadásul a lovarda karbantartásához szükséges lovas körjártató és egy kistraktor beszerzésére is sor került.

„A projektpartnerek hosszadalmas erőfeszítései jelentős előrelépést eredményeztek a határ menti régió számára, hozzájárulva a többi között számos közeli természeti és kulturális jelentőségű helyszín összekapcsolásához, a régió közlekedési elérhetőségének javításához, a térség versenyképességének erősítéséhez, valamint fenntartható fejlődésének biztosításához” – hangsúlyozta Domin István.

Az elkészült kerékpárút-szakasz térképen

Reméli, hogy a régió látogatottságának növekedése pozitív hatással lesz a helyi kis- és középvállalkozásokra is, mivel a kerékpárosok és a lovasok jelenléte a helyi termékek jelentősebb mértékű használatára és szolgáltatások kiaknázására fog sarkallni. Úgy véli, hogy az elsősorban az idegenforgalmi és a vendéglátóipari ágazatban működő vállalkozásokra gyakorolhat pozitív hatást, s egyedülálló lehetőséget jelent a szlovák-magyar határon átnyúló kapcsolatok és a kölcsönösen előnyös együttműködés erősítésére is.

Az informátorunk végül elárulta: „A VDI Regionális Társulás projektrészét az Európai Regionális Fejlesztési Alap 3 299 134,12 euró összegben társfinanszírozta, az 5 százalékos önrész utófinanszírozását pedig a Nyitra Megyei Önkormányzat ígérte társulásunknak. Egyelőre banki áthidaló hitelből kellett kifizetnünk ezt az összeget”. Mint mondta: a magyarországi Széchenyi Programirodával megbeszéltekkel összhangban, az ünnepélyes átadásra a határ mindkét oldalán, az érintett felek képviselőinek és meghívott vendégek részvételével vélhetően idén tavasszal kerül sor.

A bicikliutat közlekedési táblákkal és pihenőhelyekkel is ellátták

A programról további részletek a www.skhu.eu oldalon és a http://vahdunajipel.eu/ honlapon olvashatók. További információkat szívesen nyújtanak az euroregion.vdi@gmail.com e-mail címen és a +421 918 466 833 telefonszámon.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

Fotók:  Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás

hirdetés
Previous articleZenei- és portréműsorokkal köszönti születésnapján Rudolf Schustert a magyar közmédia
Next articleDuray Miklósra és a Komáromi Nagygyűlésre emlékeznek hétfőn, Komáromban