HAZA RÉGIÓ Duray Miklósra és a Komáromi Nagygyűlésre emlékeznek hétfőn, Komáromban

Duray Miklósra és a Komáromi Nagygyűlésre emlékeznek hétfőn, Komáromban

648
hirdetés

A Kárpátia Sport Polgári Társulás a Felvidéki Értékőrzőkkel együtt, a Szövetség a Közös Célokért – SZAKC, valamint az Eötvös utca 3. szám alatti helyszínt biztosító iNTERCAD Kft. és Komárom város támogatásával január 8-án 11,30 órától kettős megemlékezést tart. A nyilvános esemény résztvevői az 1994. január 8-i Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójára és Duray Miklós politikus, közíró, címzetes egyetemi docens halálának 1. évfordulójára emlékeznek.

„A hétfőre tervezett megemlékezés kapcsán először arról szólnék, hogy Turi Török Tibor, keszthelyi szobrászművész barátunk tavaly készített egy Duray Miklós arcát ábrázoló domborművet, ami nyáron a Martosi Rendezvényliget területén található Duray-pavilon külső falán kapott helyet. Tavaly a komáromi székhelyű Kárpátia Sport Polgári Társulásunk pedig arra is visszaemlékezett, hogy tíz évvel korábban vált az éppen Duray Miklós által létrehozott és vezetett Szövetség a Közös Célokért – SZAKC tagszervezetévé, annak budapesti közgyűlésén. Történt ez a jeles ex-politikusunk és munkatársa, Pogány Erzsébet 2012-es évi felkérése nyomán, amire az általunk szervezett Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság megnyitó ünnepségén, a Selye János Gimnáziumban került sor. Majd éveken át velük sikeresen együttműködtünk, több rendezvényünket anyagilag is támogatták” – mondta el portálunknak Pallag György mérnök, a két főszervező társulás elnöke.

Úgy gondolták, hogy Duray halálának első évfordulójáról a komáromi emléktáblája leleplezésével emlékeznek meg.

„Ez ügyben telefonon felhívtuk Turi Török Tibort, akinek a komáromi Hunyadi János-mellszobor létét is köszönhetjük, s megkérdeztük őt arról, hogy a társulásunk megrendelésére elkészítené-e a második Duray-domborművét. Azt ajánlotta, hogy a martosi műve alapján készíttessünk egy lenyomatot, s azt valamilyen anyagból öntessük ki. Így született meg az a bronz öntvény, amelyet fekete márványtáblán helyezünk majd el magánterületen, az iNTERCAD Kft. Eötvös utca 3. szám alatti irodaépületénél. Az a politikus arcán kívül az egyik könyve címét is tartalmazza: „Ne félj, csak higgy!”. Ezúton is köszönjük a két cégtulajdonosnak, Gelle Róbertnek és a szintén általam irányított Felvidéki Értékőrzők egyik tagjának, Matusek Rolandnak a méltó belvárosi helyszín biztosítását! Továbbá a SZAKC-nak azt, hogy anyagiakkal járult hozzá a dombormű másolatának kiöntéséhez. Komárom város pedig azért szerepel a meghívónkon, mert a városi önkormányzattól kérvényeztük a Kárpátia Sport PT sokrétű tevékenységének ez évi támogatását, s bízunk a pozitív elbírálásban. Keszegh Béla polgármestert is meghívtuk a megemlékezésre, hogy szóljon a jelenlevőkhöz. Végül a résztvevők majd elhelyezhetik a koszorúikat, virágcsokraikat az emléktábla alatt” – fejtette ki a továbbiakban.

Azt is elárulta, hogy a szabadtéri rendezvény időpontját a SZAKC-cal együtt a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulójának napjára időzítették, majd a Felvidéki Értékőrzőkkel közösen a következő jeles személyiségeket kérték fel az ünnepi beszédük megtartására: Magyarországról dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettest, dr. Lomnici Zoltán alkotmánybírósági tagot és az alkotót, Turi Török Tibort, valamint a felvidéki Forró Krisztiánt, a Magyar Szövetség országos elnökét és köztársasági elnökjelöltjét, továbbá Gubík Lászlót, a SZAKC jelenlegi elnökét. Közreműködnek a felvidéki Kossuth-díjas színművészeink, a Komáromi Jókai Színház örökös tagjai: Boráros Imre és Dráfi Mátyás, valamint Nátek Eszter, a Bátorkeszi Kováts József Alapiskola kis „pacsirtája”. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

A Csallóközi Falvak és Városok Társulása, a Szövetség a Közös Célokért és a Pro Civis Polgári Társulás aznap 14 órai kezdettel a komáromi Tiszti Pavilonban emlékkonferenciát és önkormányzati találkozót szervez a Komáromi Nagygyűlés 30. évfordulója alkalmából. Ahogy a beharangozójukban hangsúlyozták: „Volt három pártunk, sok elképzelésünk, de egy alapelv közös volt bennünk: rólunk nélkülünk ne döntsenek! Tisztelettel hívjuk és várjuk a 2024. január 8-i találkozóra közösségünk választott községi, városi és megyei képviselőit, akik számára nem közömbös sorsunk alakulása. A részvétel meghíváshoz és regisztrációhoz kötött. Ezzel kapcsolatban az alábbi e-mail címen nyújtunk tájékoztatást: komarom30@szakc.sk”. A tanácskozás nem sajtónyilvános, de sajtótájékoztató követi.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés