HAZA VÁLASZTÁSOK Saját jövőnkről is döntünk a közelgő parlamenti választáson

Saját jövőnkről is döntünk a közelgő parlamenti választáson

1120
hirdetés

Sorsdöntő parlamenti választásra készül Szlovákia lakossága. Szeptember 30-án arról határozunk, hogy lesz-e parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak, vagy hagyjuk, hogy a szlovák politikusok rólunk, a mi ügyeinkről továbbra is nélkülünk döntsenek. „Csak magunkra számíthatunk” – hangzik a Szövetség párt választási részvételre és arra sarkalló szlogenje, hogy szinte a 24. órában kiálljunk a saját érdekeinkért, közösségünk jogaiért és jobb boldogulásunkért. Helyes, megfontolt voksolásunkkal ismét bejuttathatjuk a magyar képviselőket a legfelső törvényhozásba – minderről Forró Krisztiánnal, a Szövetség országos elnökével beszélgettünk .

Már csak két hét van hátra a kampányidőszakból. Eddig milyen módon sarkallták a parlamenti választáson való részvételre és a Szövetség képviselő-jelöltjeire való szavazásra a felvidéki magyarokat, s részükről a körútjuk során milyen fogadtatásban részesültek?

Nem csak a választási kampány alatt, hanem korábban is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a polgárokkal minél gyakrabban találkozzunk, meghallgassuk a gondjaikat, s azokra megoldásokat kínáljunk. Egy-egy régióban ismert személyiségek a képviselőjelöltjeink, akik folyamatosan kapcsolatban vannak az ott élőkkel. Ennek is köszönhető a megyei választásokon elért sikerünk: Szlovákiában megyei szinten, 54 képviselővel a legsikeresebb párt lett a Szövetség, míg az utánunk következő pártnak mindössze 20 megyei képviselője van. Bebizonyosodott, hogy ez a helyes út: meg kell hallgatni az embereket, s ezt ők a mostani kampány-körutunk során is értékelik. Bátran felteszik a különféle kérdéseiket, s azokra egyedül tőlünk vár(hat)ják a válaszokat, a megoldásokat.

Mire összpontosítanak a kampány hátralevő heteiben – milyen politikai üzeneteket fogalmaznak meg, amelyek még a politikusi ígéretekből kiábrándult és a „csak magunkra számíthatunk” szlogenjükkel egyet nem értő magyarok, sőt, még a szlovák választópolgárok számára is vonzók lehetnek?

Megmutatkozott, hogy mi, felvidéki magyarok a szlovák pártokban nem bízhatunk, ezért nem túlzás a szlogenünk, hogy csak magunkra számíthatunk. Az elmúlt három és fél évet totális káosz jellemezte, aminek Szlovákia valamennyi polgára a vesztese. Legnagyobb vesztesei azonban az itteni magyarok, mert mi csak „pályán kívülről” kiabálhatunk be, senki sem hallgatja meg a véleményünket és a javaslatainkat. Pedig nagyon sok olyan indítványunk volt, amelyek megvalósulása esetén már sokkal jobb lehetne az életünk. Sajnos, az ország déli és keleti részében a fontos beruházások az utóbbi években szüneteltek. Itt az idő, hogy végre ismért legyen parlamenti képviseletünk, ami nem csak az országban élő magyaroknak lesz jó, hanem a szlovákoknak és a további nemzeti kisebbségeknek is. Ugyanis azzal, hogy a déli és keleti térség elfeledett, nem fejlesztett régiónak számít a kormány és a politikusok részéről, minden itteni lakost büntetnek. Tehát a közös érdekünk az, hogy az országban legyen magyar parlamenti képviselet.

Megyei szinten már bebizonyosodott, hogy erős képviselettel komoly eredmények érhetők el. Úgy véli, hogy országos szinten is sikeresek lehetnek azután, hogy röviddel a választások előtt a Híd-platform 15 százaléka távozott a Szövetségből? Vagy éppen emiatt…?

Egységet teremteni úgy, hogy közben valakit kizárnánk, nem lehet. Sajnálatos, hogy a Szövetségből nemrég néhányan távoztak a nagy egójuk vagy sajátos érdekek miatt, ezzel a közösségünknek is hátat fordítva. Nekünk azonban már nem velük kell foglalkoznunk, hanem a több százezer itteni magyar sorsával, hiszen őket akarjuk képviselni. Azzal, hogy páran az általuk addig kiváltott feszültséggel együtt távoztak a pártból, nem gyengültünk meg, inkább megerősödtünk, és még egységesebbé váltunk. A viszálykodások helyett még jobban tudunk a munkára összpontosítani, s a közvéleménykutató intézetek sorra a parlamentbe mérik a magyar pártot. Jelenleg a Szövetség az egyetlen olyan magyar párt, amelynek esélye van bekerülni a parlamentbe. A hazai lakosság 8,5 százalékát jelentő magyar közösségnek meg kell tudni ugrania az 5 százalékos bejutási küszöböt! Hiszek abban, hogy ez sikerülni fog. Korábban az egységes MKP is jelen volt a legfelső törvényhozásban, hozzájárulva a stabilitáshoz és a mečiari korszak befejezéséhez. Továbbá részben a hazai magyaroknak köszönhetően sikerült Szlovákiát bevinni az Európai Unióba és a NATO-ba. Nyilvánvaló, hogy mi, magyarok mindig a jó oldalon álltunk, s hozzájárultunk az ország fejlődéséhez. Amióta a magyar képviselők hiányoznak a parlamentből, látjuk és elszenvedjük a csöppet sem rózsás fejleményeket…

Ha e sokszínű magyar párt kormánytényezővé válna, milyen konkrét lépéseket tenne az egyre aggasztóbbnak tűnő migránskérdés megoldása, a munkanélküliség csökkentése, a fiatalok szülőföldjükön tartása, az infrastrukturális fejlődés, az oktatás- és egészségügyünk „meggyógyítása” érdekében? 

Ha a pártunk bejutna a parlamentbe és kormánytényezővé válna, akkor minden helyzetben a polgárok érdekeit tartanánk majd szem előtt. Például be akarnánk biztosítani azt, hogy az élelmiszer- és energiaárak, valamint a jelzáloghitelek kamatai ne szálljanak el. Nagy hangsúlyt helyeznénk a migránskérdés megoldására, amely problémával a déli és keleti országrészben élők naponta szembesülnek. Emiatt okkal aggódnak, nem érzik magukat biztonságban, s ezen az áldatlan helyzeten mielőbb változtatni kell! Az Európai Unió azon országainak, amelyeknek nincs schengeni határuk, szolidaritást kell vállalniuk azokkal az országokkal, amelyek a migránsokkal szemben megvédik az EU-t. Anyagiakkal és emberi erőforrásokkal is segíteniük kell az utóbbiakat. Ugyancsak prioritásunknak tartjuk a kellő feltételek megteremtését ahhoz, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni. Sajnos, a legfrissebb népszámlálási adatok is azt bizonyítják, hogy a jobb megélhetés reményében külföldre távozott a magyarlakta régiók lakosságának nagy része. Ezért idehaza olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy a másutt élők is haza akarjanak jönni. Például biztosítani kell azt, hogy minden gyermek a lakóhelyéhez minél közelebbi, anyanyelvi oktatást nyújtó iskolában tanulhasson. Nagyon köszönjük Magyarország Kormányának ezzel kapcsolatban nyújtott mindennemű támogatását. Ugyanakkor Szlovákia adófizető polgáraiként a szlovák kormány hasonló támogatását is elvárjuk! Azt is nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki a lakóhelyéhez közel, minél színvonalasabb egészségügyi ellátásban részesüljön. Például a 21. században elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy Királyhelmecen meg akarják szüntetni a szülészeti osztályt, minek következtében a várandós nőknek majd több mint száz kilométerre levő kórházba kéne utazniuk.

Miután egyes fogadóirodák már teljes mértékben esélytelennek tartják a Kékek-Híd, valamint a Magyar Fórum és társai parlamenti bejutását, elképzelhető az, hogy győz a józan ész, s e tömörülések a saját híveiknek az egyre esélyesebbnek tartott Szövetségre való voksolást ajánlják?

Ha a Kékek-Híd, valamint a Magyar Fórum és társai komolyan veszik a felvidéki magyar közösség szolgálatát, és annak érdekeit akarják érvényre juttatni, akkor a közvéleménykutató intézetek és a fogadóirodák által számokkal is alátámasztott esélytelenségük tudatában, ideje lenne visszalépniük. Elvárható az, hogy a saját választóiknak az egyetlen magyar esélyes pártnak tartott Szövetségre való szavazást ajánlják. Mivel részükről ez lenne az egyetlen helyes, felelősségteljes és méltó lépés, ezúton is erre kérem fel az említett két tömörülés tagjait! Ekképp ők is hozzájárulnának ahhoz, hogy a hazai magyarságnak ismét legyen parlamenti képviselete…

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMZ: A járóbeteg-ellátás rossz helyzete miatt veszélyben az egészségügyi ellátás
Next articleSzombat éjszakáig élvezhető a Komáromi Borkorzó