HAZA BELFÖLD Romlott a demokrácia minősége Szlovákiában 2013-ban egy elemzés szerint

Romlott a demokrácia minősége Szlovákiában 2013-ban egy elemzés szerint

843
hirdetés

Éves és negyedéves összehasonlításban is romlott a demokrácia minősége Szlovákiában 2013 utolsó negyedévében – derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) civil szervezet Barométer nevet viselő aktuális elemzéséből, amelynek megállapításait a szervezet képviselői pozsonyi sajtótájékoztatójukon ismertették kedden.

    Az elemzés szerint tavaly a demokrácia minősége közepes volt, a demokrácia elveinek betartása enyhén romlott az előző évhez képest.
    A demokrácia minősége 2013-ban átlagban 2,9 volt, míg egy évvel korábban az IVO 2,8-re értékelte a helyzetet.
    A szervezet értékelési skáláján az 1-es osztályzat a demokratikus elvek betartásának ideális állapotát mutatja, az 5-ös értékelés pedig a leggyengébb besorolást jelenti. A Barométer a demokrácia elveinek betartását vizsgálja a közélet négy területén: a demokratikus intézmények és a jogállamiság, valamint a törvényalkotási folyamat helyzetét, illetve az emberi és a kisebbségi jogok betartását és a sajtó függetlenségét értékeli.
    Az elemzés készítői az adatokat ismertetve hangsúlyozták, hogy a demokrácia minőségét jelző összesített mutató romlásához jelentős mértékben hozzájárultak az utolsó negyedévre vonatkozó értékek. Leginkább a demokratikus intézményeket és a jogállamiságot, illetve az emberi és a kisebbségi jogok betartását értékelő mutatók romlottak tavaly, a törvényalkotási folyamat helyzetében és a sajtó függetlenségében ugyanakkor nem állt be változás.
    Az IVO a tavalyi évben a sajtó függetlenségét közepesnek (3,0) értékelte, ami megegyezett a 2012-es értékkel. A törvényalkotási folyamat helyzetét jelző mutató 2013-ban éves átlagban szintén az egy évvel korábbi értéken (2,5) maradt, azaz valamivel jobb volt a közepesnél.
    A demokratikus intézmények és a jogállamiság minőségének megítélésén jelentősen rontott a szervezet. Ennek a mutatónak az értéke az utolsó negyedévben 3,5, tavaly egész éves átlagban 3,1 volt, míg 2012-ben csak 2,6.
    Grigorij Meszezsnyikov, az IVO elnöke szerint a tavalyi évet a kormányzat és a baloldali kormánypárt – a Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) – azon, sikeres igyekezete jellemezte, hogy a kezükben minél több hatalmat összpontosítsanak. Ez – mint mondta – a törvényhozás munkájában éppúgy megmutatkozott, mint például a márciusi államfőválasztás kihirdetésének körülményeiben, hiszen Robert Fico nem egy pártrendezvényen, hanem a miniszterelnöki évértékelője során, a külföldi diplomácia képviselői előtt jelentette be, hogy pártja színeiben indul az elnökválasztáson. „Robert Fico és kormánya a demokráciát nem a nép, hanem a többség kormányzataként értelmezi” – jegyezte meg Grigorij Meszezsnyikov.
    Az elemzés szerint Szlovákiában tavaly az előző évihez képest komoly romlás állt be az emberi és a kisebbségi jogok betartásában is. Ennek a mutatónak az értéke tavaly egész éves átlagban 3,2 volt, míg 2012-ben csak 3,0, az utolsó negyedévben pedig 3,25, ami az elmúlt öt év legrosszabb eredménye. Martin Bútora, a szervezet tiszteletbeli elnöke az erre a szegmensre vonatkozó számadatok hátterét ismertetve kiemelte az anyagi szükséghelyzetben lévők segélyezéséről szóló azon jogszabály elfogadását, amely a segély kifizetését közhasznú munka elvégzésének feltételéhez köti. „Ezt akár kényszermunkának is lehet minősíteni” – jegyezte meg. Bútora a kisebbségi jogok betartásával kapcsolatban is több problémára mutatott rá, köztük Malina Hedvig ügyére, valamint kitért arra is, hogy csökkentették a nagy létszámú szlovákiai kisebbségek, köztük a magyar, képviseletének szavazati súlyát a szlovák kormány kisebbségügyi biztosának tanácsadó testületében.

MTI

hirdetés
Previous articleOrszágos népszerűséget szerzett az izsai Szabó ikerpár
Next articleIsmét rekordévet zárt tavaly a Kia Szlovákiában