HAZA AUTÓVILÁG Renault Koleos 2.0 dCi 4×4 INTENS: Sikeres reinkarnáció

Renault Koleos 2.0 dCi 4×4 INTENS: Sikeres reinkarnáció

1291
hirdetés

Vajon gondolta volna valaki úgy 10 évvel ezelőtt, hogy a Renault egyszer a szabadidő-autók/crossoverek egyik vezető gyártója lesz? Nos, mára tényleg ez a helyzet, hiszen vegyük sorra: Captur, Kadjar, Koleos, Espace… Ja, és melléjük még egy kőkemény pick-up, az Alaskan.

Ebben a gazdag kínálatban egyetlen olyan modell van, amelynek a neve már ismerősen csenghet, ez pedig a Koleos. Az első kiadást 2007-től 2015-ig gyártották, de mondjuk meg őszintén, nem volt egy nagy durranás. Akkor még kábé annyira kellett ilyesmi pont a Renaulttól, mint mondjuk a Vel Satis… A Captur és a Kadjar után azonban már más a helyzet: az autós nyilvánosság kifejezetten várta a folytatást. Pláne hogy köztudott volt: az újdonság a Nissan kiváló 4×4-es technikájával érkezik. Plusz egy hozzá illően erős dízelmotorral. Mi is ebben a kombinációban – 2.0 dCi + All Mode összkerékhajtás – kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan, besorolás

A reinkarnált Koleos elsősorban sokkal mutatósabb a réginél, amely bizony eléggé jellegtelen járműkreáció volt. A mostanin viszont elöl ott van – arányos nagyításban – a Talisman csodaszép maszkja, hátul pedig a szintén igen attraktív, több új Renault-modellen is használt lámpák. A márkaemblémáig befutó karcsú sávjuk nemcsak bazári üvegbizsu, de annak rendje és módja szerint világít is, lásd a megfelelő ábrát. Oldalnézetből az elülső sárhányó mögötti kopoltyú, plusz a mély küszöbhorpasz különbözteti meg a Koleost a konkurensek többségétől, és szép látványelem a hátsó szélvédő fölé messze kifutó tetőspoiler is. S ha már konkurensekről beszélünk, említsünk is meg néhányat: Mitsubishi Outlander, Škoda Kodiaq, Hyundai Santa Fe, és természetesen az ikertestvér Nissan X-Trail. Ami egyben azt is jelenti, hogy az új Koleos egy méretosztállyal feljebb lépett az elődjéhez képest…

Belvilág

Az utastérről döntő mértékben csak jót mondhatunk, pici kritika majd a megfelelő helyen. Királyi a térkínálat, elöl-hátul kényelmesek az ülések, rendkívül okos és könnyen működtethető az R-Link nevű multimédia-rendszer. A tesztelt középső szereltségi szinten már a nagyobbik, 8,7 hüvelykes, álló tájolású kijelző jár hozzá, kiváló grafikával és felbontással. A rendszer kezeli az összes modern okostelefont, tehát AndroidAuto-val és Apple CarPlay-jel egyaránt dolgozhatunk, miközben telefonunkat természetesen a képernyőre tükrözhetjük.  Extra funkciója, hogy méri az utastér levegőjének szennyezettségét, sőt annak tisztítására is képes (19. ábra). A volán ideális fogású és méretű, szervózása is jó. A belsőépítészet esztétikumával sincs baj, lásd például az ízléses faberakásokat a műszerfalon és az ajtókon. A csomagtartó a kategóriaátlaga; van egy alagsora is, bővíteni pedig hátulról, pakolás közben is lehet, lásd ismét a megfelelő ábrát.

A Koleos a hazai piacon 3 szereltségben kapható, tesztautónk a középső szintet képviselte. A lejjebb is elérhető dolgokkal együtt standard holmink volt a fáradtság-, holttér-, sávfigyelő és vészfékező rendszer, de a navigáció, a digitális rádió is és a kétzónás légkondi is. Azon viszont bevallottan meglepődtünk, hogy a tempomat ugyan sebességkorlátozót is tartalmaz, távolságot tartani viszont nem tud. Ez és ennyi lenne az a bizonyos beharangozott kritika, amit azonban valószínűleg most mondhattunk el utoljára. A hírek szerint 2018-ban ugyanis már adaptív tempomatot kap az autó.  

Országúton, terepen

Mese nincs, ezt az autót már nem lehetett pusztán az 1,6-os dízellel megúszni, ezért a 45 lóval erősebb kétliteres dCi a másik alternatíva. A tesztelt középső szinten hatfokozatú, rendkívül precíz és jó beosztású kézi váltó jár hozzá. A 4×4-es technika, mint már szó volt róla, a Nissané, és három üzemmódot biztosít: fronthajtás, automata 4×4-es mód és fixre zárt összkerékhajtás. Automata módban a fő műszerblokk sarkában egy ikon mutatja, hogy éppen mennyi vonóerő van az első, illetve a hátsó tengelyen, lásd ismét az idevágó ábrát. Összezárt tengelyek esetén ez az arány természetesen 50:50%. Ezzel a technikával huszárosan átgázolhatunk akárhány közepes méretű dagonyán, a kiváló értéknek számító 21 cm-es hasmagasság pedig komolyabb hepehupákat is elbír. Amire viszont a kissé szétvertebb földutakon ügyelnünk kell, azok a szerény terepszögek, főleg az elülső. Aszfalton pedig kifejezetten személyautósan viselkedik a Koleos, azaz: nem bólogat a kanyarokban, rugózása kellemesen komfortos, automata 4×4-es módban pedig valami egészen hihetetlen kanyarstabilitást képes felmutatni.

Aláhúzva és összeszámolva: minden szempontból sikeres volt a reinkarnáció. Az elődnél sokkal komolyabb és jobb autó született, amelynek egyértelműen ott a helye a kategória élmezőnyében. Egyben azt is érezni rajta, hogy itt már tapasztalatok állnak a háttérben…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)
  

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1995 cm3
Teljesítmény: 128 kW (175 LE)@3750         
Nyomaték:   380 Nm@2000
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 202 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,7 s        
Gyári átlagfogyasztás: 5,3l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,8 /100 km
CO2-kibocsátás: 140 g/km
H/Sz/M: 4673x1843x1678 mm
Hasmagasság: 210 mm
Elülső/hátsó terepszög: 19/26˚
Utánfutó: max. 2000 kg
Csomagtér:  498–1706 dm3
Üzemanyagtartály: 60 l
A modellcsalád induló ára: 26 490 €
A tesztelt típus induló ára: 32 490 €

hirdetés
Previous articleSarokba szorítva…
Next articleBefejeződött az idei utca és járda-felújítási program Dél-Komáromban