HAZA RÉGIÓ Reggeli cukorból

Reggeli cukorból

994
hirdetés

fulldsA többszörös aranyérmes Tóth Annamária mellett egy újabb cukrásztehetség bukkant fel városunkban. Kiss Krisztina (Kricky) nemrég felnőtt cukrász artisztikában képviselte városunkat Tatán, az olimpiai edzőtáborban megrendezett országos gasztronómiai versenyen, a Farsang kupán. Különleges látványt nyújtó munkáját a szakmai zsűri D2 kategóriában aranyéremmel jutalmazta.

Leginkább tortákat díszítek. A versenyen bemutatott reggeli kompozíció olyan cukormasszából készült, amivel a cukrászok bevonják a tortákat. Érdekessége, hogy a reggeli egyes darabjait teljesen élethűen próbáltam megcsinálni, például a tojást, vagy az almát, ami úgy néz ki, mintha éppen beleharaptak volna. A legkülönlegesebb része pedig a gofrira ömlő öntet. Sokan kérdezték, hogy lehet, hogy a pohár lóg a levegőben – mondta el Kiss Krisztina.

A titok a megkeményedő karamellben rejlik. Az extrém ötlet mellett a zsűri az aprólékos, részletekbe menő reggeli csemegék kidolgozását is csodálhatta. Arról nem is szólva, hogy a ízek ellentéte, az édes cukormassza és a sós tojás már önmagában bizarr kompozíció. Az sem utolsó szempont, hogy a megkomponált reggeli egy pillanat ábrázolása, és a kiömlő öntet miatt mintha az egész mű mozgásban lenne. Az élethű munkadarab minden része cukormassza, még a terítő és az újság is cukorból készült.

Elkészítése nem tart sokáig, viszont az út idáig nagyon hosszú volt. Mondhatom azt, hogy le tudok fújni egy almát úgy 5 perc alatt, hogy élethű legyen, és a színek is csodálatosan megjelenjenek. Azonban több mint 3 és fél év kellett ahhoz, hogy mondjuk, egy ilyen alma 5 perc alatt készüljön el – tudtuk meg Krickytől.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elismert szakmai zsűrije pontszámok alapján bírált és értékelt. – Remélem, hogy ez az aranyérem egy szakmai előrelépést jelent. A verseny alatt elismert szakembereket ismerhettem meg, akik véleménye számomra sokat jelent. Az aranyérem egy visszaigazolás. Számomra ez csak a kezdet, innen már csak följebb lehet menni. Nagyratörő céljaim vannak. Egy különleges cukrászdát szeretnék majd nyitni, ahol olyan dolgokat lehet megvalósítani, amit máshol nem. Ez azonban még a jövő zenéje.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleFölszállott a páva 2014
Next articleRECEPTEK: Tejben pácolt hús és máj roston