HAZA BELFÖLD Pravda: távozik a Fico-kormány két minisztere

Pravda: távozik a Fico-kormány két minisztere

734
hirdetés

Több személycsere várható a szlovák kormányban, ezekre várhatóan már a kabinet szerdai ülésén sor kerül – számolt be meg nem nevezett, kormányközeli forrásokra hivatkozva a Pravda című független szlovák napilap.

    A pozsonyi lap szerdai jelentése szerint Robert Fico kabinetjében a gazdasági és az oktatási tárca élén, illetve hat államtitkári poszton várható személycsere.
A Pravda forrása szerint a két tárcavezető – Tomás Malatinsky gazdasági és Dusan Caplovic oktatásügyi miniszter – várhatóan már a kormány szerdai üléséről „hiányozni fog”. A személycserék tényét és azok okait Fico egyelőre nem kívánta kommentálni, ám a kormányátalakítás lehetőségét már huzamosabb ideje – a márciusi államfőválasztás óta – napirenden tartja a pozsonyi média.
A Pravda úgy tudja: Tomás Malatinsky gazdasági minisztert, aki pártonkívüli jelöltként, a munkáltatói szövetség vezetőjeként került Fico baloldali kormányába, a tárca jelenlegi államtitkára Peter Pellegrini váltja. Azt, hogy Pellegrini lehet az új miniszter, az is valószínűsíti, hogy a kormánypárt az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) hét végén lezajlott rendkívüli közgyűlésén feljebb lépett a párt hierarchiájában, alelnökké választották.
Dusan Caplovic oktatási miniszter leváltása – a személyét ért sorozatos, leginkább az általa a szlovák oktatásügyben elindított szerkezeti átalakítás kapcsán megfogalmazott kritikák miatt – már régóta „érik” a pozsonyi sajtó szerint. Az ő lehetséges utódját azonban nem nevezte meg a Pravda, csupán arról számolt be, hogy Caplovic valószínűleg a parlament alelnöki posztján folytatja majd.

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/322586-padnut-maju-dvaja-ministri-a-dalsi-vysoki-uradnici/


MTI

hirdetés
Previous articleNem lesz előnyösebb az államnyelvtörvény a kisebbség számára
Next articleGergely Róbert megnősült