HAZA BELFÖLD Pozsonyban a szlovák nemzeti felkelésre emlékeztek

Pozsonyban a szlovák nemzeti felkelésre emlékeztek

841
hirdetés

41356 Augusztus 29-e, a szlovák nemzeti felkelés évfordulója Szlovákiában állami ünnep. Pozsonyban kedden emlékeztek a felkelésre és annak elesettjeire.
A szlovák nemzeti felkelés pozsonyi emlékművénél elhelyezte az emlékezés virágait Robert Fico miniszterelnök is. Beszédében hangsúlyozta, hogy a 69 évvel ezelőtt történteknek ma is érvényes üzenetük van. „Kis nemzetként jelentős mértékben hozzájárultunk a Hitler-ellenes koalíció harcához. Emlékeznünk kell a legjobb demokratikus eseményekre. Szlovákok, fel a fejjel, van mire büszkének lennünk”. Fico szerint itt az ideje, hogy a szlovákok félretegyék a szerénységet, és beszéljenek a szlovák nemzet azon tetteiről, melyek meghatározóak voltak Európa sorsának alakulásában”.

Az emlékművet megkoszorúzta Pozsony megye elnöke, Pavol Frešo és Milan Ftáčnik polgármester is. Mindketten beszédükben a fiatal nemzedék hiteles tájékoztatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.
*
A Szlovák Nemzeti Tanács (akkor még Csehszlovákia egyik törvényhozó testületeként) 1992. szeptember 30-án nyilvánította államünneppé augusztus 29-ét, a szlovák nemzeti felkelés kitörésének napját. A javaslatot támogatta az akkori Együttélés és az MKDM (a jelenlegi MKP két elődpártja) parlamenti klubja is, Duka Zólyomi Árpád erre vonatkozó felszólalása 21 évvel ezelőtt vastapsot kapott a szlovák parlamentben. Beszédében hangsúlyozta, hogy a felkelés során a szlovák nép más népekkel együtt az erőszakkal, a fasiszta kizárólagossággal szállt szembe.
*
A szlovák nemzeti felkelés a második világháború idején a szövetséges hatalmak támogatásával zajlott. 1944. augusztus 29-én országos nagyságrendű felkelés tört ki Besztercebánya központtal. A felkelésben a partizánokon kívül immár a hadsereg jelentős része (egyes feltételezések szerint akár 60 000 katona) is részt vett. A szlovák fasiszta állam vezetője, Tiso kénytelen volt német segítséget kérni, amivel Nyugat-Szlovákiát viszonylag gyorsan sikerült pacifikálni, ám a Besztercebánya körüli hegyvidék kiváló terepet biztosított az ellenállóknak, akiket az amerikai és szovjet légierő jelentős mennyiségű támogatással látott el.

tasr nyomán, on, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHadd főzzek ma magamnak!
Next articleNem csökkentik a hiányt a második pillér megtakarításai