Kezdőlap BELFÖLD Pozsonyban a szlovák nemzeti felkelésre emlékeztek

Pozsonyban a szlovák nemzeti felkelésre emlékeztek

108
MEGOSZTÁS

41356 Augusztus 29-e, a szlovák nemzeti felkelés évfordulója Szlovákiában állami ünnep. Pozsonyban kedden emlékeztek a felkelésre és annak elesettjeire.
A szlovák nemzeti felkelés pozsonyi emlékművénél elhelyezte az emlékezés virágait Robert Fico miniszterelnök is. Beszédében hangsúlyozta, hogy a 69 évvel ezelőtt történteknek ma is érvényes üzenetük van. “Kis nemzetként jelentős mértékben hozzájárultunk a Hitler-ellenes koalíció harcához. Emlékeznünk kell a legjobb demokratikus eseményekre. Szlovákok, fel a fejjel, van mire büszkének lennünk”. Fico szerint itt az ideje, hogy a szlovákok félretegyék a szerénységet, és beszéljenek a szlovák nemzet azon tetteiről, melyek meghatározóak voltak Európa sorsának alakulásában”.

Az emlékművet megkoszorúzta Pozsony megye elnöke, Pavol Frešo és Milan Ftáčnik polgármester is. Mindketten beszédükben a fiatal nemzedék hiteles tájékoztatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.
*
A Szlovák Nemzeti Tanács (akkor még Csehszlovákia egyik törvényhozó testületeként) 1992. szeptember 30-án nyilvánította államünneppé augusztus 29-ét, a szlovák nemzeti felkelés kitörésének napját. A javaslatot támogatta az akkori Együttélés és az MKDM (a jelenlegi MKP két elődpártja) parlamenti klubja is, Duka Zólyomi Árpád erre vonatkozó felszólalása 21 évvel ezelőtt vastapsot kapott a szlovák parlamentben. Beszédében hangsúlyozta, hogy a felkelés során a szlovák nép más népekkel együtt az erőszakkal, a fasiszta kizárólagossággal szállt szembe.
*
A szlovák nemzeti felkelés a második világháború idején a szövetséges hatalmak támogatásával zajlott. 1944. augusztus 29-én országos nagyságrendű felkelés tört ki Besztercebánya központtal. A felkelésben a partizánokon kívül immár a hadsereg jelentős része (egyes feltételezések szerint akár 60 000 katona) is részt vett. A szlovák fasiszta állam vezetője, Tiso kénytelen volt német segítséget kérni, amivel Nyugat-Szlovákiát viszonylag gyorsan sikerült pacifikálni, ám a Besztercebánya körüli hegyvidék kiváló terepet biztosított az ellenállóknak, akiket az amerikai és szovjet légierő jelentős mennyiségű támogatással látott el.

tasr nyomán, on, Felvidék.ma

hirdetés