HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Pozsony a régió legkevésbé „élhető” fővárosa

Pozsony a régió legkevésbé „élhető” fővárosa

1126
hirdetés

Életminőség terén Pozsony a legrosszabb körülményeket tudhatja magáénak a közép-európai régió fővárosai közül, előtte Budapest áll – derült ki egy friss felmérésből, amelyet Polyce néven egy európai uniós projekt keretében valósítottak meg, eredményeit pedig az egyik résztvevője, a pozsonyi Műszaki Egyetem (STU) hozta nyilvánosságra kedden.

    A tanulmányban a régió 5 fővárosa, Pozsony, Budapest, Ljubljana, Bécs és Prága meghatározott adottságait hasonlították össze, arra összpontosítva, hogy az egyes városok milyen körülményeket tudhatnak magukénak az életminőség, a lakhatás, a közlekedés, a demográfiai fejlődés, valamint a gazdasági fejlődés terén.
    Az összehasonlításból kiderült, hogy a vizsgált fővárosok átlagos mutatóit Pozsony csupán két szegmensben, a gazdasági, valamint a demográfiai fejlődés terén haladta meg, az életminőség szempontjából pedig elmaradt az összes többi vizsgált főváros színvonalától. Az összehasonlítás eredményei szerint az érintett fővárosok közül Bécs bizonyult a legjobb életminőséget kínálónak, a második helyen – alig valamivel lemaradva – Prága foglalt helyet, majd Ljubljana és Budapest következett. A képzeletbeli ranglistát Pozsony zárta, amelyet az értékelés során leginkább a hiányzó parkok, valamint a túlsűrűsödött közúti forgalom miatt marasztaltak el.
    Meglehetősen gyengén szerepelt Pozsony lakhatás szempontjából is, ahol az értékelés során egyebek közt az ingatlanok választékát, valamint a saját lakhatás megteremtésének lehetőségeit vizsgálták. Pozsonynak elsősorban a bérlakások alacsony arányát rótták fel, ami miatt a rendszer nem eléggé rugalmas. Az összehasonlítás során ebben a szegmensben is Bécs bizonyult a legjobb feltételeket kínáló fővárosnak. Bécset a cseh és a szlovén főváros követi a listán, Pozsony a negyedik, nem sokkal megelőzve Budapestet.
    Az egyes fővárosok gazdasági fejlődését és potenciálját tekintve és a közlekedés lehetőségei terén is a középmezőnyben végzett Szlovákia fővárosa, nem sokkal Budapest és a mindkét szegmensben utolsónak besorolt Ljubljana előtt, de lemaradva Prága és az első helyen végzett osztrák főváros mögött.
    Az öt fő értékelési szempont közül a demográfiai fejlődés volt az egyedüli tényező, amelynél a legjobb helyezést Pozsony érte el, megelőzve Ljubljanát és az azt követő, megközelítőleg azonos szintre sorolt három másik fővárost.

MTI

hirdetés
Previous articleBenes-dekrétumok – Martonyi János szerint a kölcsönös kiengesztelődéshez bocsánatkérés kellene
Next articleCarrie Fisher is szerepel az új Star Wars-filmben