HAZA HÍR-MIX Petíciót indított Káčer miniszter agymenése miatt a Szövetség több helyi szervezete

Petíciót indított Káčer miniszter agymenése miatt a Szövetség több helyi szervezete

425
hirdetés

Mindig örvendetes olyan alulról jövő kezdeményezésekről tudósítani, amelyek bizonyítják: magyar közösségünk nem hajlandó tétlenül tűrni a hatalom arroganciáját és felelőtlen feszültségkeltését. Február 17-én a Szövetség Gútai, Csallóközaranyosi és Keszegfalvai Helyi Szervezetének vezetősége a párt komáromi járási irodájában tartott sajtótájékoztatón számolt be a közösen indított tiltakozó aláírásgyűjtési kezdeményezésükről, amely válaszlépés Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter magyarellenes kijelentéseire.


Káčer február 7-én a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, Magyarország területi követelésekkel lépne fel Szlovákiával szemben. „Ha Vlagyimír Putyin sikeresebb lett volna, és itt állna a keleti határainkon, azt gondolom, sajnos, már ma ilyen nyílt területi igényekkel kellene szembenéznünk” – felelte a kérdésre, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy vele szemben Magyarország néhány éven belül területi igényeket támasszon. Káčer szerint lehetségesek a magyar területi igények.

Miután a Szövetség mindhárom platformja egységesen elítélte a kedélyeket borzoló kijelentéseket, és szorgalmazta az uszító miniszter mielőbbi lemondását, a magyar párt Gútai, Csallóközaranyosi és Keszegfalvai Helyi Szervezetének vezetősége tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményezett.

„Mi, mint a SZÖVETSÉG – ALIANCIA politikai párt Gútai, Csallóközaranyosi és Keszegfalvai Helyi Szervezetének tagsága és vezetősége tiltakozunk, és teljes mértékben elutasítjuk Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter rendre ismétlődő durva magyarellenes megnyilvánulásait. Legutóbb úgy fogalmazott, amennyiben Oroszországnak sikerülne elfoglalnia Ukrajnát, akkor Magyarország részéről Szlovákia területi integritásának megbontására vonatkozó követelés fenyegetne. Teszi mindezt a szlovák diplomácia első embereként“ – olvasható a petíciós íven.

Annak megfogalmazói nem tarják szerencsésnek, hogy 8 hónappal a választások előtt ismét előhúzzák az ún. „magyar kártyát”: „Az ilyen kijelentések nem a két nemzet közti békés egymás mellett élést szolgálják, és aláássák Magyarország és Szlovákia jószomszédi kapcsolatait is. Úgyszintén elfogadhatatlan a számunkra, ha valakit a közösségünkön belül ilyen külügyminiszteri kijelentések, amelyek hergelnek, hazugságot terjesztenek, feszültséget szítanak, nem zavarják“.

Felszólítják Káčer külügyminisztert, hogy kérjen bocsánatot a kijelentéseiért és a külügyminiszteri tisztségéről azonnal mondjon le, s tisztelettel kérnek mindenkit, aláírásával támogassa ezt a tiltakozást.

Becse Norbert, a Szövetség komáromi járási elnöke a pénteki sajtótájékoztató elején leszögezte: ezen alulról jövő kezdeményezésükkel még nagyobb nyomatékot adnak a Káčer-féle minősíthetetlen kijelentések miatt érzett felháborodásuknak, s egyúttal szeretnék elérni azt, hogy a miniszter tegyen eleget a felszólításuknak. Kérdésünkre elmondta: a március végéig tartó aláírásgyűjtésük után a lakosok kézjegyével ellátott íveket eljuttatják Eduard Heger kormányfőnek, Zuzana Čaputová államfőnek és a Rastislav Káčer vezette külügyminisztériumba.

Majd átadta a szót az országos pártvezetést és a gútai helyi szervezetet is képviselő Viola Miklósnak, aki bízik abban, hogy az aláírásgyűjtésük majd túlnövi a Komáromi járás határait, s országos szintűvé válik. Hozzátette: arról már Forró Krisztián országos elnökkel is egyeztettek. Először a Komáromi járás 30 településén működő helyi szervezetükben találhatók meg és írhatók alá a papír alapú ívek, ugyanis online petíciót nem indítottak. A helyi szervezetek azokat a saját belátásuk szerint terjeszthetik, s az aláírásokat a különféle rendezvényeken, akár a március 15-i ünnepségeken is gyűjthetik. Zink Vass Nóra, a párt országos és járási titkára megígérte, hogy az íveket a 18 magyarlakta járásba is eljuttatja, remélve a további helyi szervezetek csatlakozását.

„Nem hagyhatjuk szó nélkül Káčer miniszter kijelentéseit, amelyekkel indulatokat gerjeszt, s a választások előtti hajrában megmételyezi a magyar-szlovák együttélést. Ha most nem lépünk, a magyarellenes hangulatkeltés fokozódhat“ – fejtette ki Viola doktor. Azt is kifogásolta, hogy Káčer minősíthetetlen megnyilvánulása ellen sem Čaputová államfő, sem pedig Héger miniszterelnök nem lépett fel erélyesebben, s a minisztert nem szólították fel távozásra.

Pataki Dezső, Keszegfalva polgármestere nem rejtette véka alá a sokunk nevében megfogalmazott véleményét, miszerint a kormány nem azt teszi, amit kellene. Az ellenségkeresés helyett az energiaárak emelése és a szomszédunkban dúló háború miatt is sokasodó problémákra kéne fókuszálnia. Ahelyet azonban előveszi az ún. magyar kártyát, elterelve a polgárok figyelmét a valós gondokról. „Az egyszerű szlovák és magyar emberek itt régóta békésen élnek egymás mellett, s mindannyiunk kárára válik a felesleges feszültségkeltés…“ – szögezte le. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői közül jelen volt még Varjú Éva, Csallóközaranyos polgármestere és Varjú Péter, a Szövetség ottani helyi szervezetének elnöke is.

Végül Becse Norbert felolvasta a petíció szövegét, amit a helyszínen aláírhattak az újságírók, akik a felmerülő kérdéseikre is válaszokat kaptak.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleBabákat köszöntöttek Dél-Komáromban
Next articleParlament: Eltörlik a közszolgálati tévé és rádió üzembentartási díját