HAZA BELFÖLD Parlament: Eltörlik a közszolgálati tévé és rádió üzembentartási díját

Parlament: Eltörlik a közszolgálati tévé és rádió üzembentartási díját

449
hirdetés

Eltörlik a közszolgálati tévé és rádió üzembentartási díját. A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) legfőbb bevételi forrása újabban az állami költségvetésből igényelhető támogatás lesz. A módosítást eredetileg még decemberben fogadta el a parlament. Zuzana Čaputová államfő ezt követően megvétózta a módosítást, a parlament azonban pénteken ismételten elfogadta azt.


„Javasoljuk az RTVS közszolgálati szolgáltatásáért fizetett, ún. üzembentartási díj eltörlését, amelyet az állami költségvetésből igényelhető támogatás vált fel a törvény által meghatározott összegben. Ezt évente valorizálják majd az infláció mértékétől függően” – magyarázták a módosítás kidolgozói. Az üzembentartási díj beszedését igazságtalannak és etikátlannak tartják, mivel arra kötelezi a polgárokat, hogy attól függetlenül támogassák a közszolgálati médiát, hogy igénybe veszik-e az általa nyújtott szolgáltatásokat vagy sem.
Az RTVS fő bevételi forrása az állami költségvetésből igényelhető támogatás lesz, amelyet évente megkap a kiadások térítésre, illetve a közszolgálati tévé- és rádióadások biztosítására.
A módosítás 2023. július 1-től lép hatályba.

TASR

hirdetés
Previous articlePetíciót indított Káčer miniszter agymenése miatt a Szövetség több helyi szervezete
Next articleA szlovák parlament terrorizmust támogató államnak nyilvánította Oroszországot