HAZA BELFÖLD Pert nyert Szlovákia az egybiztosítós egészségbiztosítási modell ügyében

Pert nyert Szlovákia az egybiztosítós egészségbiztosítási modell ügyében

771
hirdetés

Megnyerte Szlovákia a nemzetközi döntőbíróságon az egybiztosítós egészségbiztosítási modell bevezetésének terve miatt vele szemben a holland tulajdonú Achmea biztosító társaság által indított pert – közölte a szlovák pénzügyi tárca sajtóosztálya pénteken.

    Az egy egészségbiztosítós modell bevezetésének tervét még 2012 őszén hagyta jóvá Robert Fico kabinetje, az egészségbiztosítási rendszerbe befolyó források hatékonyabb kihasználására hivatkozva. Annak alapján Szlovákiában megszűnne az 1993-ban bevezetett több biztosítós egészségügy biztosítási rendszer és azt az egy – állami kézben lévő – egészségbiztosítós modell váltaná fel. A tervre reagálva az egyik magánkézben lévő szlovákiai egészségbiztosítót az Uniont tulajdonló holland Achmea társaság tavaly februárban nemzetközi döntőbíróságon indított eljárást Szlovákia ellen, ebben a perben született most jogerős döntés.
    A szlovák szaktárca közleménye szerint a nemzetközi döntőbíróság azt mondta ki, hogy az egészségbiztosítási rendszer tervéről és annak megvalósításáról szóló döntések teljes mértékben állami hatáskörbe tartoznak. A döntőbíróság ítélete egyidejűleg azt is kimondja, hogy a nemzetközi döntőbíróságnak nincs joga beleavatkozni „egy független állam demokratikus folyamatába” s így nincs hatásköre a kérdés elbírálására. A döntőbíróság ugyanakkor a felperes Achmea társaságot a teljes perköltség valamint Szlovákia több mint egymillió eurót kitevő jogi kiadásainak megtérítésére kötelezte.
    A most lezárt per megindítását az Union biztosító holland tulajdonosa szerint az tette indokolttá, hogy  fennáll annak a veszélye, hogy az új modell bevezetése során az állam kisajátítaná a cég tulajdonát, a biztosítót s annak ügyfélállományát. Az Achmea a beadványban egy, a volt Csehszlovákia és a Holland Királyság között, a befektetések kölcsönös védelméről szóló, egyezményre hivatkozott. A szlovák kormány által jóváhagyott az egészségbiztosítási rendszer átalakítását felvázoló projekt a transzformációs folyamat három lehetőségét tartalmazza, és ezek egyike valóban számol a magánbiztosítók állami kisajátításának lehetőségével is.
    Az eredeti tervhez képest, amely már az idén számolt az új rendszer bevezetésével, az átállás késik. Így az is kérdéses, hogy a kormány az átállás során használni fogja-e az állami kisajátítás intézményét vagy sikerül megegyeznie az országban működő két magánkézben lévő egészségbiztosító, az együttesen a piac közel egyharmadát uraló Dovera és Union tulajdonosaival. Az egészségbiztosítási rendszer transzformációs folyamatának terve a kisajátításon kívül a két magán egészségbiztosító ügyféli törzsállományainak állami felügyelet alá vételét vagy részvényeik felvásárlását is lehetőségként jelöli meg.
    Az egybiztosítós egészségbiztosítási rendszer bevezetése az anyagiak hiánya miatt késik. Az eredeti tervek az idei évet jelölték meg az új modell bevezetésére, az időpontot később 2015-re módosították. Jelenleg ez az időpont is kérdéses, mivel a 2015-ös költségvetés tervezete szerint a kormány azt – a Slovak Telekom állami kézben lévő, kisebbségi részvénycsomagjának tervezett eladásából befolyó, mintegy 1 milliárd eurós – összeget, amelyből az átállás költségeit fedezhette volna, az államadósság csökkentésére kívánja fordítani.
    Az arról szóló sajtóspekulációkat – miszerint az egybiztosítós egészségbiztosítási rendszer bevezetése esetleg el is maradhat – Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán a kormányzati ciklusának félidejét értékelő sajtótájékoztatóján cáfolta. „A modell nem halott” – fogalmazott, a terv véglegesítéséhez azonban a kormánynak még meg kell teremtenie az anyagi feltételeket.

MTI

hirdetés
Previous articleGyermekeké a város
Next articleMég néhány hónapra elegendő gáztartalékunk van