HAZA GAZDASÁG Még néhány hónapra elegendő gáztartalékunk van

Még néhány hónapra elegendő gáztartalékunk van

983
hirdetés

Szlovákia minden lehetőségre felkészült, amely ez év június 1-je után a gázszállítás terén előállhat – jelentette ki Robert Fico kormányfő a biztonsági tanács rendkívüli ülése után. A biztonsági tanács ülését Vlagyimír Putyin orosz elnök több európai ország vezetőjének nemrégiben küldött levele kapcsán hívták össze.
A levélben Putyin arról tájékoztatta a szóban forgó országok vezető képviselőit, amennyiben Ukrajna nem fizeti meg a neki szállított gázt, június 1-jével leállhat az ukrán piacra való gázszállítás, ami következményekkel járhat az európai gázszállításra nézve is.
Az Európába Ukrajnán keresztül történő gázszállítás leállítása azonban a kormányfő szerint nem várható. „Nagy a valószínűsége, hogy 2014. június 1-jén a Gazprom leállítja az ukrán piacra szánt gáz szállítását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállna a tranzitszállítás Szlovákiába és Nyugat-Európába is” – jelentette ki a biztonsági tanács ülése után a kormányfő.
Fico elképzelhetőnek tartja azonban, hogy a jövőben megváltozhat a helyzet, amennyiben a Gazprom megállapítaná, hogy a Nyugat-Európába szánt gáz Ukrajnában elveszik. „Amennyiben ilyesmi megtörténne, előfordulhat, hogy a Gazprom radikálisabb döntésre szánja el magát” – vélekedik Robert Fico.
A kormány és a szlovákiai gázszolgáltató cégek képviselői, valamint a szakemberek a biztonsági tanács ülésén megegyeztek abban, hogy a háztartásoknak és a cégeknek az elkövetkező hónapokban nem kell a gázszolgáltatás akadozásától tartaniuk.
„Teljes biztonsággal állíthatom, ha Szlovákiába egyetlen köbméternyi földgáz sem érkezne sem keletről, sem nyugatról, 2014 szeptemberének végéig elegendő gáztartalékunk van” – jelentette ki a kormányfő hozzáfűzve, Szlovákia éves gázszükséglete mintegy 5 milliárd köbmétert tesz ki.
Szükség esetén nem jelent gondot Csehországból és Ausztriából reverz úton földgázt juttatni Szlovákiába, amiből még Ukrajnának is jutna. Ily módon ugyanis naponta 85-90 millió köbméter földgáz szállítható az országba, ami meghaladja a szlovák gazdaság és háztartások valós szükségleteit.
Az Eustream tranzittársaság vezetője, Tomáš Mareček azt állítja, az esetleges nyugatról érkező gázszállítás esetén a háztartásoknak nem kell az ár miatt sem aggódniuk. A Szlovákiába történő gázszállítás ugyanis az orosz szállítócég hatáskörébe tartozik, s hogy hogyan és milyen költségekkel juttatja el azt Szlovákiába az Mareček szerint a Gazpromot terheli.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePert nyert Szlovákia az egybiztosítós egészségbiztosítási modell ügyében
Next articleMundruczó elhozta a fődíjat Cannes-ból