HAZA HÍR-MIX Pedagógusok ünnepe

Pedagógusok ünnepe

574
hirdetés

Arisztotelész azt vallotta: A tanítás gyökere keserű, de gyümölcse édes – kell-e ennél szebb és igazabb gondolat a tanítók ünnepén? A tanítás és tanulás folyamata összetett, és egyéni, hiszen ahogy minden ember más – más minden gyermek és más minden pedagógus is.

Pedagógus az az ember, aki tudása legjavát akarja átadni csemetéinknek, aki a tanítás mellett figyeli a gyermek fejlődését, hangulatát. Ő az az ember, aki nap, mint nap azért dolgozik, hogy gyermekeink megtanulják a tananyagot, megismerjék a világot, a környezetünket, hogy egy szebb jövőért dolgozhassanak.

Szlovákiában a pedagógusokat március 28-án ünnepeljük, ezen a napon született Jan Amos Comenius, pedagógus, filozófus, teológus és író, ez a nap még az egykori Csehszlovákiában vált pedagógusnappá.Comenius (1592.3.28 – 1670.11.15) olyan pedagógiai és tudományos rendszert dolgozott ki, amely megelőzte korát.

A pedagógusok napján a diákok és a társadalom értékeli a tanárok áldozatos munkáját. Magyarországon június első vasárnapján, más országokban október 5-én mondanak köszönetet a pedagógusok munkájáért – az ENSZ 1993-ban jelentette be a nemzetközi pedagógusnapot. Az UNESCO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 1996-ban ezen a napon fogadta el a pedagógusok jogairól szóló, 150 paragrafusból álló határozatot.

Ahhoz, hogy a tanítók, tanárok megfelelő munkát tudjanak végezni, mi szülők adjuk az alapot, ha jó alapot adunk, könnyebb a tanítók munkája is.

Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy  felkell hívni a társadalom figyelmét arra: milyen fontos feladatokat látnak el a pedagógusok.A mai társadalomnak óriási feladata van, meg kell tanulni becsülni a tanítókat, tanárokat, nevelőket, óvónőket, de ide tartoznak az edzők és azok, akik szabadidős tevékenységeken irányítgatják a diákokat, tanulókat. Meg kell tanulni bízni bennük, hiszen gyermekeink több aktív időt töltenek el nevelési-oktatási intézményben, mint otthon velünk, szülőkkel.

Iskoláinkban a gyerekek betekintést nyernek a számok és betűk világába, de előtte már játékos módon betagozódnak az iskolarendszerbe, hiszen az óvodát látogatják, ezen a napon nem szabad megfeledkeznünk az óvónénikről sem.

Fontosnak tartom, hogy pedagógus nap alkalmából felhívjam az olvasók figyelmét arra is, közelednek az iskolai beíratások. És bizony nem mindegy, milyen iskolát választunk szemünk fényének. Nemzettudatunk és magyarságunk megőrzése érdekében fontos, hogy anyanyelvi oktatási intézményt részesítsünk előnyben. A magyar iskolában magyarul beszélnek, magyarul gondolkodnak a gyermekek, megtanulják gazdag irodalmunk és történelmünk gyöngyszemeit és szépségeit, ne fosszuk meg őket ettől a kincstől.

Vadkerti Neszméri Csilla, dunataj.sk

hirdetés