HAZA KÜLFÖLD Pápaválasztás – Március 12-én kezdődik a konklávé

Pápaválasztás – Március 12-én kezdődik a konklávé

1070
hirdetés

konklMárcius 12-én, kedden kezdődik az új katolikus egyházfőt megválasztó konklávé – jelentette be pénteken Federico Lombardi, a Vatikán szóvivője.

A Vatikánban tanácskozó bíborosok az ötödik ülésnapon döntöttek a konklávé időpontjáról. A 115, nyolcvan évnél fiatalabb pápaválasztó bíboros március 12-én kezdi meg az új egyházfő megválasztását. Kedden délelőtt a pápaválasztók a római Szent Péter-bazilikában celebrálnak szentmisét a pápa megválasztásáért (pro eligendo Pontifice), délután pedig bevonulnak a konklávé hagyományos helyszíneként ismert Sixtus-kápolnába, ahol több körben szavazva megválasztják a 266. egyházfőt.
Azt, hogy a bíborosok készen állnak a konklávé dátumának bejelentésére Federico Lombardi szóvivő már megelőlegezte korábbi sajtótájékoztatóján. Lombardi arra emlékeztetett, hogy a konklávé az apostoli szék megüresedése utáni 15-20. napon szokta kezdetét venni. XVI. Benedek azonban a február 28-i lemondása előtt három nappal saját kezdeményezésére (motu proprio) apostoli rendelkezést adott ki, amellyel lehetőséget adott a bíborosoknak a határidő lerövidítésére.
A bíborosok a konklávé korábbi megrendezéséről döntöttek.
A döntésről szavazást tartottak, ez azonban titkos volt, így nem tudni, hány bíboros szorgalmazta a konklávé előbbre hozását és hányan ellenezték ezt.
Olasz sajtókommentárok szerint a konklávé korábbi kezdetét az olasz és a kúrián dolgozó bíborosok szorgalmazták a külföldi, Vatikánon kívüli bíborosokkal szemben. Utóbbiak az eredeti 15-20 napos határidő tiszteletben tartását javasolták, indítványozva az összes függőben levő egyházi kérdésnek, többek között a Vatileaks-dossziénak a konklávé előtti megtárgyalását.
A bíborosok vasárnap Róma különböző templomaiban celebrálnak szentmisét a konklávéért: Erdő Péter esztergom-budapesti érsek a Santa Balbina-templomban az Aventinus-dombon.
A pápaválasztók a konklávé előtt egy nappal vonulnak be vatikáni szálláshelyükre a Szent Márta-házba. A megválasztása utáni első napokban itt fog lakni az új pápa is – mondta el Lombardi.
A konklávé napjaiban a bíborosok kizárólag a Szent Márta-ház és az innen 700 méterre levő Sixtus-kápolna területén tartózkodhatnak. Szigorú titoktartás kötelezi őket.
A 115 pápaválasztó átlagéletkora 72 év, több mint fele európai.  Az egyházfő megválasztásához kétharmados többség, azaz legalább 77 szavazat kell. Az egyház történetében ez lesz a 75. konklávé, és az 51., amelyet a Vatikánban rendeznek.
XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor a bíborosok április 18-én vonultak be a Sixtus-kápolnába. Ugyanazon a napon este 20 órakor szállt fel először a fekete füst a Sixtus-kápolna kéményéből. Fekete volt a füst másnap délelőtt is, a pápa megválasztását jelző fehér füst 19-én 17 óra 56 perckor szállt fel. Ez volt az egyik leggyorsabb pápaválasztás.

MTI

hirdetés
Previous articleElszakították őket a szülőföldjüktől
Next articleRECEPTEK: Burgundi marharagu