HAZA KULTÚRA Oscar-díj: A 12 év rabszolgaság a legjobb film

Oscar-díj: A 12 év rabszolgaság a legjobb film

1228
hirdetés

osc Steve McQueen 12 év rabszolgaság című drámája nyerte a legjobb film díját a 86. Oscar-díjátadó gálán Los Angelesben helyi idő szerint vasárnap.

Érvényesült a papírforma, és Cate Blanchett, a Blue Jasmine című Woody Allen-film főszereplője, valamint Matthew McConaughey, a Mielőtt meghaltam főhőse nyerte  a legjobb színésznő és a legjobb színész díját az amerikai filmakadémia tagjainak szavazatai alapján.

    A 44 éves ausztrál színésznőt idén ötödször jelölték Oscar-díjra, 2005-ben az Aviátor című filmért egy szobrot már átvehetett. Allen filmjében egy férjében csalódott, meghasonlott nőt alakít, aki a New York-i társasági életet otthagyva San Franciscóba költözik a testvéréhez, hogy összeszedje magát.
A szerepéért alaposan lefogyó McConaughey, a nyolcvanas években játszódó AIDS-dráma sztárja először kapta meg az Oscar-díjat. Alakítását korábban Golden Globe-díjjal is elismerték.

A Gravitáció című filmért a mexikói Alfonso Cuarón kapta a legjobb rendezőnek járó elismerést.

Cuarón az első latin-amerikai rendező, aki Oscar-díjas lett. E kategóriában eddig az argentin születésű brazil Héctor Babenco (A pókasszony csókja, 1985), a brazil Fernando Meirelles (Isten városa, 2003) és a mexikói Alejandro Inárritu (Babel, 2006) jutott el a jelölésig.
Cuarón beszédében köszönetet mondott Inárritunak és a szintén mexikói Guillermo del Torónak. Kiemelte filmjének főszereplőjét, Sandra Bullockot is.

Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját.

 Olasz film 1998 óta nem győzött ebben a kategóriában, akkor Az élet szép alkotói vihették haza az Oscart.
Sorrentino filmje az olasz felső tízezer életét mutatja be egy kiábrándult, cinikus újságíró, a társasági élet központi figurájának történetén keresztül, miközben költői képet fest Rómáról. A film korábban többek között az Európa Filmdíjat is megkapta.
A 43 esztendős nápolyi rendező Federico Fellininek, Nápolynak és a futballsztár Diego Maradonának is megköszönte a díjat.

A Jégvarázs című Disney-alkotás nyerte a legjobb egészestés animációs filmnek járó díjat.

A Jégvarázs előzőleg a Golden Globe- és a BAFTA-díjat is elnyerte kategóriájában.
A legjobb vizuális effektusokért a Gravitáció című dráma, a legjobb rövidfilmért a Helium, a legjobb rövid dokumentumfilmért pedig azt a The Lady in Number 6: Music Saved My Life című alkotást jutalmazták Oscarral, amelynek 110 éves hőse, a világ minden bizonnyal legidősebb holokauszt-túlélője, Alice Herz-Sommer a napokban hunyt el.

mti / dunataj.sk

hirdetés
Previous articleRECEPTEK: Diós csoda
Next articleVajkai Katalin kapta a Jókai-díjat