HAZA HÍR-MIX Orbán Viktor hivatalában fogadta Igor Matovič szlovák kormányfőt

Orbán Viktor hivatalában fogadta Igor Matovič szlovák kormányfőt

2500
hirdetés

Magyarország és Szlovákia polgárai kölcsönös tiszteletet akarnak, együtt akarnak működni, vagyis együtt szeretnének sikeresek lenni – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, miután hivatalában fogadta Igor Matovič szlovák kormányfőt.

Budapest, 2020. június 12.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) fogadja Igor Matovic szlovák kormányfõt (j2) a Karmelita kolostorban 2020. június 12-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

    A tárgyalás után tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte szlovák kollégájának többek között a felvidéki magyaroknak küldött üzeneteit és gesztusait, valamint a koronavírus-járvány alatt kialakított együttműködést.
    Közölte azt is, hogy Magyarország büszke az itt élő szlovák közösségre, amely nagyszerű teljesítményt mutat, költségvetési támogatása pedig a négyszeresére nőtt 2010 óta.
    A miniszterelnök a következő hónapok történelmi jelentőségű eseményei közé sorolta az új komáromi Duna-híd átadását, a 2022-ig megépülő hat új határátkelőt – amelyből három Ipoly-híd -, továbbá azt is, hogy két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát és jelentősen, mintegy háromszorosára bővítik a korábban megépített magyar-szlovák gázvezeték volumenét.
    Mindezzel egész Közép-Európa stabilitásához hozzájárul Magyarország és Szlovákia – jelentette ki Orbán Viktor.

A cél az, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenjogú polgároknak érezzék magukat Szlovákiában – hangoztatta Igor Matovic szlovák miniszterelnök Budapesten pénteken, miután munkamegbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfővel.

    A közös sajtótájékoztatón Igor Matovič azt mondta: Szlovákia régióit attól függetlenül fogják fejleszteni, hogy kik élnek ott.
    Hozzátette: azt szeretné, ha mindenki saját anyanyelvére taníthassa gyermekeit, és emiatt ne kelljen félnie, hogy hátrány éri őket.
    Természetes, hogy Magyarországot érdekli, milyen a szlovákiai magyarok helyzete, miként élnek ők – jegyezte meg.
    A szlovák kormányfő többször is kiemelte: Trianon után száz évvel az az álláspontja, hogy a múltat nem ők írták, de a jövő a kezükben van.
    A történelmet megváltoztatni nem lehet – mondta Igor Matovič, hozzátéve: azért tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy előre tekintsenek.

 

MTI

 

hirdetés
Previous articleEgy embert megölt, többeket pedig megsebesített egy késelő támadó egy szlovákiai iskolában
Next articleEgyre több a furcsaság és a kérdőjel az izsai szeméttelep sürgős megvásárlása körül