HAZA AUTÓVILÁG Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTI Innovation: Legalább 3 lépés előre…

Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTI Innovation: Legalább 3 lépés előre…

1881
hirdetés

Nagyjából egy évtizede éppen elég rosszul állt az opelesek szénája ahhoz, hogy belássák: sürgősen tenni kell valamit. Meg is cselekedték, méghozzá nem is akárhogyan: piacra dobtak egy vadonatúj zászlóshajót. A jellegtelen Vectrát felváltó Insignia fényesen bevált: megválasztották a 2009-es év autójává, és Rüsselsheim fölött máris derültebb lett az ég. Becsben is tartották az új csúcsmodellt: folyamatosan finomították, korszerűsítgették, de idén már mégis eljött a generációváltás ideje. A megújult – és megtoldott nevű – Insigniát a második legerősebb dízelmotorral, hatfokozatú kézi váltóval és Innovation csúcsszereltségben kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Kezdjük a név bővítményével, mivel elsősorban épp a külsőre vezethető vissza. Az új Insignia ugyanis lényegesen nagyobb és jóval sportosabb fazonú az elődjénél: a „Grand” és a „Sport” tehát külön-külön is megállja a helyét, együtt pedig tényleg pöpecül hangzik. Az autó pedig – valóban szép látvány: nyúlánk, harmonikus, egyben aerodinamikus vonalak (légellenállási együttható: 0,26), mutatós élek és peremek – lásd például a motorháztető szimmetriatengelyét! –, tökéletesen kimunkált részletek. Utóbbiak közül külön kiemelendő az új formájú-mintázatú maszk és környéke, például a remekbe szabott fényszórók és ködlámpaházak. A hátsó lámpák is pengésebbek – magyarán hosszabbak, keskenyebbek, és oldalt is jócskán belehasítanak a karosszériába. Egy szó mint száz: ez tényleg jól összehozták a dizájnőrök!

Belvilág

Egyértelműen a méretnövekedés hozadékaival kell kezdenünk, ami mindenütt és minden irányban nagyobb életteret eredményezett az autóban. Elsősorban hátul, ahol akkora lábhely alakítható ki, mint a 24-25. ábra mutatja.  Tény, hogy mindezt a csomagtartó szívta meg (-40 l), de a 490 liter sem nevezhető kevésnek; én személy szerint inkább a koffer magas küszöbét kifogásolnám. Az ülések elöl-hátul igen kényelmesek, a vezetőé ráadásul az Opelnél immár hagyományosnak nevezhető  AGR ortopéd szakorvosi tanúsítvánnyal büszkélkedhet. A formavilág pedig hasonlít az új Astráéhoz, de a nagyobb térnek köszönhetően itt impozánsabbnak hat. Belefért azonban egy baki is: a jobb oldali körműszer kaotikusan szétdobált mutatói. Pláne, hogy egy közülük a feszültségmérőé, ami nélkül, mondjuk meg őszintén, elvan a sofőr…

Az autó információs és szórakoztató központjának alapja továbbra is az alapáras IntelliLink szoftver, amely minden márkájú és rendszerű okostelefonnal kompatibilis; tesztautónkban feláras navigációval és BOSE hifivel egészült ki. A fejlettebb vezetéstámogató rendszerek közül az alábbiak áldásait élvezhettük: kétfunkciós távolságtartó tempomat, holttérfigyelés, táblafelismerés, oldalról érkező jármű észlelése, tolatókamera, automata beparkolás, sávelhagyás-figyelmeztető, rengeteg dolgot megjelenítő head-up kijelző, de tény, hogy e holmik többsége még ezen a szinten is opció. Alapáras volt viszont a Crossland tesztjében már bemutatott OnStar rendszer, a maga 24 órás ügyfél- és segélyszolgálatával, plusz fedélzeti wifijével.  A szintén standard kétzónás automata légkondit pedig azért kell megdicsérnünk, mert többnyire klasszikus gombokkal-tekerentyűkkel történő kezelése rendkívül egyszerű és logikus.

Az országúton 

Az Insignia Grand Sport erőforrásai kizárólag turbómotorok, 110-től 260 lóerőig terjedő teljesítménnyel. A 3 benzines és 4 dízel közül mi a 170 lovas, tehát a második legerősebb CDTI-t kaptuk. Mélyen 10 másodperc alatti százas sprintadata is mutatja, hogy kellő dinamikával viszi a kb. 170-175 kilót leadott autót; vezetés közben ez teljes mértékben beigazolódik. A hatfokozatú kézi váltó méretezése jó, de elegáns, rövid karja kissé bizonytalan pályákon jár.  A rokonszenves 6,8 literes tesztfogyasztás pedig már csak azért is elég könnyen összehozható volt, mert az autó hatékonyan ösztönzött bennünket a gazdaságos vezetésre (12-13. ábra).

A kormányzás, a rugózás és a stabilitás egyaránt nagyon jó, de ez már az elődre is jellemző volt. Esti vezetéskor pedig külön élményt jelentenek – és persze nagyobb biztonságot is nyújtanak – a mátrixos, adaptív , LED-égős IntelliLux fényszórók. Ezeket már az Astrában megismerhettük, de itt a továbbfejlesztett változatuk működött. Minden körülmények között a legoptimálisabb megvilágítást biztosítják, a szemben jövő autókat automatikusan „kitakarják”. Tényleg öröm velük az esti-éjszakai vezetés…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1956 cm3
Teljesítmény: 125 kW (170 LE)@3750
Nyomaték:   400 Nm@1750–2500
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 226 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,7 s           
Gyári átlagfogyasztás: 5,2 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,8 l/100 km
CO2-kibocsátás: 136 g/km
H/Sz/M: 4897x1863x1455 mm
Csomagtér:  490–1450 l
Üzemanyagtartály: 62 l
A modellcsalád induló ára: 23 990 €
A tesztelt típus induló ára: 30 990 €

hirdetés
Previous articleOpel Crossland X 1.2 Turbo Ultimate: Német-francia frigyből
Next articleIngyenes tömegközlekedés és bringás felvonulás Komáromban