HAZA KULTÚRA Önmegsegítő tevékenységre, a kultúra újraindítására buzdít a gútai Vmk igazgatója

Önmegsegítő tevékenységre, a kultúra újraindítására buzdít a gútai Vmk igazgatója

767
hirdetés

Nem sok örömben volt része a kulturális közegnek az elmúlt másfél évben, a világjárvány mindemellett a kultúrát is háttérbe szorította. Mayer János, a gútai városi művelődési központ igazgatója az intézmény közösségi oldalán intézett felhívást valamennyi a kultúrában tevékenykedő ember felé.

A baj sokkal nagyobb, mint azt az első benyomásra gondolnánk. Félő, hogy a „normalizáció” után is hosszú időbe, évekbe telik majd, mire újra elérhetjük a járvány előtti kulturális szintet, hogy aztán abból fejlődhessünk tovább. Művészek hosszú sora került a megélhetési szint alá, az amatőr kulturális szereplők, csoportok megbénulása is sajnos tartós és visszamaradó károkat okozott. Ez sajnos érvényes a kulturális élet passzív szereplőire is, a nézőinkre, akikben a félelem és bizonytalanság mostanság elnyomja a kulturális és művelődési igényeket. Persze megértjük, hogy az emberi élet és az egészség mindennél fontosabb, de a lelkünk egészségéhez, személyiségünk éhez, formálódáshoz a kultúra, a kikapcsolódás és a szórakozás is elengedhetetlenül fontos. A helyzet nagyon súlyos, amelynek a nyomait sokáig fogjuk érezni, de nem szabad csüggednünk, együtt, közös erővel és elszántsággal újraindíthatjuk a kulturális életet. Persze fokozatosan, apró lépésekkel, óvatosan és az emberi egészség védelmét és az azt szolgáló intézkedéseket, rendeleteket szigorúan betartva fogalmazott az igazgató. Kiemelte, hogy a művelődési központ a túlélésen túl infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, technikai, biztonsági illetve higiéniai területen. A helyi és a térségbeli kulturális élet szereplőihez fordult, mivel „az importált, drága és nagy anyagi veszteség kockázatát hordozó kulturális programok megrendelése és megszervezése a jelenlegi bizonytalan és állandóan változó helyzetben és körülmények között nem időszerű”. Gútai és térségbeli zenekarok, csoportok, szólisták jelentkezését várják, akik szeretnének bemutatkozni a közönség előtt műsorral, koncerttel, műsoros esttel, amivel hozzájárulnak a kulturális élet újraindításához. A helyi VMK teljeskörű és ingyenes partnerséget kínál. – A koncert, előadás idejére, illetve előtte egy próbára ingyenes teremhasználat és szolgáltatás biztosítása teljes infrastruktúrával, ingyenes hangosítás-világosítás (beleértve a zenekari hangosítást is.), segítség a rendezvény propagálásában, kommunikációjában, jegyértékesítésben. Belépőjegyes előadás esetében a jegyek értékesítésből származó bevétel 100 %-a a fellépőé marad. Emellett biztosítjuk az előadásra érkező közönség számára a ruhatárat higiéniai biztonságot (szellőztetés, teremfertőtlenítés, kézfertőtlenítés, stb.)” – tájékoztatott Mayer János. Hozzáfűzte, a legjobb és legnépszerűbb előadóknak, zenekaroknak a gútai vásár idején nagyszínpadi fizetős fellépést is biztosítunk. Műfaji megkötés és egyéb feltétel nincs. Egyéb ötleteket és elképzeléseket is szívesen fogadnak. A meghirdetett ingyenes lehetőség pénzbeli értéke a terembérleti árakból és a szolgáltatási árainkból kiindulva 400-700 euró között mozog rendezvényeként, emellett még az esetleges bevételek teljes összege is a fellépőké marad.
Érdeklődni és egyeztetni június végéig folyamatosan a vmkguta@gmail.com e-mail címen, a 035/777 58 30, illetve a VMK igazgatójánál személyesen is lehet.

DUNATÁJ HETILAP 3/2022

hirdetés
Previous articleTöbb a fiú, mint a kislány
Next articleA komáromi iparisták sikere