HAZA BELFÖLD Oktatási és felvidéki magyar sorskérdések a Kerekasztal éves konferenciáján

Oktatási és felvidéki magyar sorskérdések a Kerekasztal éves konferenciáján

986
hirdetés

kerekasztalNovember 11-én és 12-én Érsekújvárott tartja éves konferenciáját a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A felvidéki magyar civil szervezeteket tömörítő kezdeményezés, mely nyitott, politikai pártoktól független, önkéntes és informális intézményként működik ezúttal kétnapos eseményt szervez, melyre a tagszervezeteit és a szlovákiai magyar civil élet jeles képviselőit várja.

Az első napon, november 11-én, azaz pénteken délután két szakmai panelre kerül sor a városban. Az első panelen az oktatásügy helyzetével és aktuális problémáival foglalkoznak a meghívott szakemberek és szakmai szervezetek, a második, párhuzamos rendezvény pedig a civil szervezetek rendelkezésére álló forrásokat, merítési lehetőségeket összegzi. A Kerekasztal konferenciájának szombati, fő napjának témája a szlovákiai magyarság előtt álló sorskérdések vizsgálata lesz a meghívott közgondolkodók, szakértők aktív részvételével különös tekintettel arra, hogy közösségünk jelenleg is tanácstalan a kiutakat és lehetőségeket tekintve. A nap üzenete kapcsán a közeljövőben több rövid publikáció megjelenésére is számítani lehet, melyek a közösségünk aktuális problémáit és mozgásterét érintik. A konferenciával kapcsolatos részletek a konferencia2016.kerekasztal.org weboldalon tekinthetőek meg, az információk folyamatosan frissülnek.

A konferenciával párhuzamosan a jelentkező szervezetek regisztrációja és a tagság megújítása is zajlik, minderre a szervezet webodalán (a http://konferencia2016.kerekasztal.org/regisztracio/ linken), illetve a 0915 891 166-os telefonszámon van lehetőség. A Kerekasztal munkájában részt vehet minden olyan kulturális, szakmai, önkormányzati, állami és civil szervezet (intézmény), amely Szlovákiában van bejegyezve, tevékenysége országos, vagy régiós hatáskörű, valamint felelősséget érez közös ügyeinkért.

A Kerekasztal konferenciáján hagyományosan átadásra kerül a Civil Társadalom Fejlesztéséért díj is. Napjaink felgyorsuló világában különösen nagy szükség van arra, hogy megbecsüljük azokat az aktivistákat és szervezeteket, akik fáradhatatlanul dolgoznak a környezetükért, közösségükért, hozzájárulnak a magyar társadalom megtartásához és gyarapításához. Az elismerést a Dél-szlovákiai Civil Információs Hálózat alapította, 2011-től gondozója és adományozója a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. A díjjal minden évben olyan kiemelkedő személyiséget jutalmaznak, aki önkéntesként, szervezőként, vezetőként, szponzorként vagy mecénásként aktív szerepet vállalt a szlovákiai magyar civil szektor építésében, fejlesztésében, kapcsolatrendszerének alakításában és bővítésében.

 

Üdvözlettel,

 

Tokár Géza
szóvivő

hirdetés
Previous articleRemekül szerepeltek a sárkányhajósok Moszkvában
Next articleSelyés diákok nem mindennapi sportsikerei