HAZA BELFÖLD Nyárig a szlovák parlament elé kerülhet az állampolgársági törvény módosítása

Nyárig a szlovák parlament elé kerülhet az állampolgársági törvény módosítása

786
hirdetés

Várhatóan már az idei év első felében a kormány, illetve a parlament elé kerülhet a szlovák állampolgársági törvény módosítása – erősítette meg az MTI-nek a szlovák belügyi tárca sajtóosztálya hétfőn.

    A szaktárca korábbi közlése szerint a törvény – amelynek alapján elveszíti szlovák állampolgárságát, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát – módosítási tervezete már tavaly augusztusban elkészült, ám annak véglegesítését nemzetközi intézményekkel folytatott egyeztetések késleltették.
    Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtószóvivője az MTI-nek azt mondta: jelenleg építik be a törvénytervezetbe a nemzetközi intézmények ajánlásait, s a jogszabály módosítása feltételezhetően még az első félévben a kabinet elé kerülhet. Hozzátette: a törvénymódosítás tartalmi részét csak a jogszabály tárcaközi egyeztetésének lezárását követően hozzák nyilvánosságra.
    A törvény tartalmi részéről Robert Kalinák belügyminiszter egy korábbi nyilatkozatában azt mondta: hasonló feltételeket fogalmaz meg a szlovák állampolgárság elvesztése és visszaszerzése kapcsán, mint az az ellenzéki módosító indítvány, amelyet a pozsonyi törvényhozás 2013 májusában elutasított. Az a módosítás nem hozott volna érdemi változást a felvidéki magyarok számára, ugyanis csak azoknak tette volna lehetővé, hogy megtartsák, illetve visszakapják szlovák állampolgárságukat, akik külföldi tartózkodásuk idején vették fel egy másik ország állampolgárságát, s az adott időszakban nem rendelkeztek állandó szlovákiai lakhellyel.
    Azzal összefüggésben, hogy a módosítás hatályba lépése esetén kik és milyen körülmények mellett kaphatnák vissza szlovák állampolgárságukat, a szaktárca sajtószóvivője csak annyit kívánt megjegyezni, hogy a szlovák állampolgárság visszaszerzése nem lesz automatikus, azt az érintetteknek kérvényezniük kell majd.
    A szlovák állampolgársági törvény módosítása várhatóan csak azután kerül a kabinet elé, hogy a szlovák alkotmánybíróság döntést hoz a hatályos jogszabályról. A törvény megvizsgálását ellenzéki képviselők egy csoportja kezdeményezte még 2011 szeptemberében. A kassai székhelyű alkotmánybíróság tavaly decemberben közölte, az ügy tárgyalásának időpontját január 22-re tűzték ki.
    A szlovák állampolgársági törvény hatályos szövegét 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament kedvezményes honosításról hozott döntésére reagálva. Pozsony akkor úgy módosította a törvényt, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát.
    A törvény alapján, annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, idén január 8-ig 701-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 47 felvidéki magyar is – derült ki a szlovák belügyi tárca aktuális statisztikájából. A legtöbb érintett, eddig összesen 284 személy a cseh állampolgárság felvételét követően vesztette el szlovák állampolgárságát.

MTI

hirdetés
Previous articleHrala Gyula: Kalifornia ege alatt (3.)
Next articleKomáromi az Év Golf Felfedezettje