HAZA BELFÖLD Nő a munkanélküliség

Nő a munkanélküliség

880
hirdetés

42239 A nyilvántartott munkanélküliek száma ez év szeptemberében Szlovákiában augusztushoz viszonyítva 0,14% százalékponttal 13,84%-ra nőtt – jelentette be a központi munkaügyi, szociális és családügyi hivatal. A munkanélküliség emelkedésének oka, a központi munkaügyi hivatal szerint a végzős középiskolások munkanélküli nyilvántartásba vétele és az idénymunkák fokozatos befejezése. A múlt hónap végén a munkahivatalok 373,4 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, akik azonnal munkába tudtak volna állni.
Az augusztus végi helyzettel összehasonlítva ez 3,8 ezres növekedést jelent. Múlt év szeptemberével szemben a munkanélküliség a múlt hónapban 0,40 százalékponttal lett magasabb a nyilvántartott munkanélküliek száma pedig mintegy 10, 1 ezerrel nőtt.
A munkanélküliek összlétszáma, beleértve a táppénzen lévőket vagy a végzős gyakornokokat is, a múlt hónap végével 406,5 ezer volt, ami 4,3 ezer hónapközi emelkedést jelent.
A munkanélküliség aránya szeptemberben Szlovákia hét kerületében növekedett, a legjelentősebben az Eperjesi kerületben, 0,42 százalékponttal, ott jelenleg 19,81 százalékos a nyilvántartott munkanélküliség. A járások tekintetében a legmagasabb munkanélküliség a Rimaszombati járásban volt a múlt hónap folyamán, mégpedig 32,04 százalékos. A legalacsonyabb viszont a Pozsony I. járásban volt, ahol a munkanélküliség aránya csupán 5,29 százalékos volt a múlt hónap folyamán.
A múlt hónap folyamán 19 754 nyilvántartott munkanélküli talált magának állást a munkapiacon, ez a szám augusztus folyamán 15 042 volt. A központi munkahivatal adatai alapján szeptemberben a munkahivatalok 12 810 végzős középiskolás állásnélkülit tartottak nyilván, augusztusban ez a szám csupán 807 volt.

SITA nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous article1956 hőseire emlékeztünk
Next articleVáltozatlan a demokrácia minősége Szlovákiában (maradt átlagon aluli)