HAZA BELFÖLD Nem született megegyezés a felvidéki kisiskolák sorsáról

Nem született megegyezés a felvidéki kisiskolák sorsáról

971
hirdetés

Nem született megegyezés a szlovák oktatásügyi tárca és a Magyar Közösség Pártja (MKP), illetve a Most-Híd párt és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) közös küldöttsége között a minisztérium a szlovákiai kisiskolák jelentős részének leépítését is érintő reformelképzeléseiről folytatott tárgyaláson kedden Pozsonyban.

    A találkozót azt követően indítványozta a felvidéki magyarság politikai érdekképviselete és a pedagógusszervezet, miután nyilvánosságra került, hogy a szlovák szaktárca a közoktatási törvényt és néhány vonatkozó jogszabályt érintő módosítási terveinek megvalósítása a felvidéki kisiskolák jelentős részének bezárását hozhatja magával.
    A jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt álló jogszabálycsomag leginkább vitatott része, hogy olyan minimális osztálylétszámokat vezetne be, amelyek a gyakorlatban az alacsony diáklétszámú vidéki általános iskolák jelentős részének megszüntetéséhez vezetnének.  A. Szabó László, az MKP oktatásért felelős alelnöke szerint az iskolabezárás legalább kétszer annyira érintené a magyar iskolákat, mint a szlovákokat. Ezen a téren nem sikerült közelebb hozni az álláspontokat.
    „Szerettük volna elérni, hogy ezt a javaslatot kivegyék a készülő törvényből. Erre nem kaptunk ígéretet, sőt a tárca képviselői továbbra is azon a véleményen vannak, hogy ez a lépés szükséges” – mondta az MTI-nek A. Szabó László, aki szerint az egyeztetés nem adott okot bizakodásra.
    Érsek Árpád, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt parlamenti képviselője, a közös küldöttség egyik tagja az egyeztetést követően újságírók előtt azt mondta: a találkozó tanulsága az volt, hogy a tárca képviselői nem voltak kellően felkészülve arra, hogy szakmai érveikre érdemi választ adjanak. Hozzátette: újdonságnak számít, hogy a tárca módosított a tervezett változtatások bevezetésének időpontján, jelenleg 2015 szeptemberével számolnak.
    Csalódásként értékelte a találkozót Pék László, az SZMPSZ elnöke, aki szerint úgy tűnik, a minisztérium nem érzékeli a kisiskolák esetleges bezárásának a nemzeti kisebbségeket érintő hatásait. „A kisebbségi oktatási hálózat megtizedelhető ilyen intézkedések által” – hangsúlyozta Pék László, hozzátéve: az elmúlt évek során közel harminc ilyen iskola bezárására került sor, és a módosítás hatványozná ezt a jelenséget.
    A küldöttség félelmeit félreértésnek jellemezte Stefan Chudoba, a tárca szakállamtitkára, aki az MTI-nek azt mondta: a helyzetet eddig is párbeszéddel akarták és ezután is az által, felelősségteljes módon kívánják megoldani.
    A minisztérium módosításcsomagjának tartalmát a vonatkozó hatáselemzés eredményeinek ismeretében várhatóan októberben véglegesíti.

MTI

hirdetés
Previous articleAlkotmányos törvénnyel védenék a házasságot a szlovák kereszténydemokraták
Next articleJókai Napok a moziban