HAZA BELFÖLD Alkotmányos törvénnyel védenék a házasságot a szlovák kereszténydemokraták

Alkotmányos törvénnyel védenék a házasságot a szlovák kereszténydemokraták

716
hirdetés

Társadalmi vitát kezdeményez és alkotmányos törvényt szeretne a házasság intézményének védelmére az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), melynek képviselői ezzel kapcsolatos elképzelésüket kedden a pozsonyi parlamentben tartott sajtótájékoztatójukon ismertették.

    A legutóbbi szlovákiai parlamenti választásokon második legtöbb szavazatott szerzett KDH szerint a házasság intézményét egy alkotmányos erejű törvényben kellene védeni, s abban kizárólagosan mint férfi és nő kapcsolatát kellene rögzíteni.
    Ján Fígel, a szlovák párt elnöke az elképzelés megvalósításának szükségességét újságírók előtt azzal indokolta: Szlovákiában az utóbbi időszakban több alapvető érték és intézmény „relativizálása” figyelhető meg. Hangsúlyozta: a házasság és a család a legrégibb ilyen értékek egyike, s annak megkérdőjelezése, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolata lehet, megváltoztatja a társadalmon belüli viszonyokat és „meggyengíti azt ami abban alapvető és egészséges”.
    A szlovák politikus elképzelésük jogossága mellett érvelve arra emlékeztetett: Robert Fico szociáldemokrata kormánya nemrégiben speciális, a homoszexuálisok és a transzneműek jogaival foglalkozó bizottságot hozott létre, a kormány emberi jogi tanácsa pedig az általa készített, az emberi jogok stratégiáját megfogalmazó dokumentum által „alternatívákat kínál a házassággal szemben”.
    A KDH vezetője reményét fejezte ki, hogy kezdeményezésük a többi ellenzéki és a kormánypártnál (Irány – Szociáldemokrácia) is támogatásra talál. Ez utóbbit azzal indokolta, hogy Robert Fico kormánya programjában is deklarálta a családról szóló törvény azon alapelvének megtartását, mely szerint a házasság egy férfi és egy nő egyedi kapcsolata.

MTI

hirdetés
Previous articleMagyarországi utazási lehetőség határon túli magyar középiskolásoknak
Next articleNem született megegyezés a felvidéki kisiskolák sorsáról