HAZA BELFÖLD Nem menti meg Čaplovič a vidéki kisiskolákat

Nem menti meg Čaplovič a vidéki kisiskolákat

830
hirdetés

42758 Mintegy 130 kisiskola marad továbbra is veszélyben. Nem ad ugyanis az oktatási minisztérium a kisosztályú iskolákra elegendő támogatást, azaz annyit, amennyit a polgármesterek kértek. A minisztérium azt tanácsolja a polgármestereknek, hogy úgy tarthatják fenn az iskoláikat, ha több kis évfolyamot egy osztályba vonnak össze.
Sok száz gyereknek bonyolódhat így az iskolába való eljutása.
„Teljesíthetetlen feltételek elé állított bennünket az állam” – mondja Michal Pado, a remetevasgyári kisiskolát fenntartó polgármester. „Csak akkor adna megfelelő támogatást az iskolánkra, ha ötödiktől kilencedikig minden osztályban legalább 15 gyerek járna. Mivel nálunk nincs ennyi, össze kellene vonnunk a felső tagozat osztályait, de akkor meg nem lehet rendesen tanítani” – állítja a polgármester. Az iskolának összesen 63 diákja van, hogy takarékoskodjanak, az alsó tagozatot már eddig is összevonták két osztályba.
Egyetlen centet sem kap a minisztériumtól a 83 diákkal rendelkező palásti iskola. A polgármester, Helység Anikó nyolcezer euró támogatást kért az iskolára. „Iskola nélkül nem létezhet a falu” – mondja a polgármester. A falu hanyatlásnak indulna, a fiatalok meg elköltöznének” – állítja. A legközelebbi iskola 12 kilométerre van, Ipolyságon. A falu ezért eldöntötte, hogy megpróbál tartalékot találni a saját költségvetésében. Sokat remélnek az iskola szigetelésétől és az ablakok cseréjétől. „Ennek köszönhetően a fűtés talán harmad annyiból kihozható. Valamit az óvoda áthelyezésével is nyerünk az iskola épületébe” – mondta a polgármester.
De több további polgármester is csalódott. „Az utolsókat rúgjuk, de az iskolánkat nem adjuk, megpróbálunk keresni rá valahonnan pénzt” – mondja egy további kisiskolát fenntartó polgármester.
Čaplovič még a nyáron azt nyilatkozta, hogy a kis létszámú iskolák túl sokba kerülnek, és Szlovákia nem engedhet meg ekkora luxust magának. A tárcavezető azt állítja, ha az iskolák száma csökken, jobb lesz oktatás minősége, mivel több pénz jut a minőségi oktatást biztosító pedagógusokra. Az ellenzék arra figyelmeztet, hogy Čaplovič oktatási törvényjavaslata, amely szabályozza a minimális osztálylétszámot, eltemeti a kisiskolákat. A miniszter azt szeretné, ha az első osztályokban legalább 11, másodiktól negyedikig 13-13, ötödiktől kilencedikig pedig 15-15 tanuló lenne.
A törvényjavaslatról a parlament a jövő hét folyamán kezdődő ülésén dönt. Čaplovič kicsit már enyhítette a javaslatát, visszalépett például attól, hogy a közönséges alapiskola első osztályában 25 tanuló legyen, ezt 22-re módosította.

SITA nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleA bíróságon is bántalmazta áldozatát egy férfi Komáromban
Next articleIdőszerű növényvédelmi teendők