HAZA BELFÖLD Négyre bővül ősztől a mobilszolgáltatók száma Szlovákiában

Négyre bővül ősztől a mobilszolgáltatók száma Szlovákiában

934
hirdetés

4gMár az idén ősszel elindítja a lakosságnak szánt szolgáltatásait a negyedik szlovákiai mobilszolgáltató a Swan, amely 4G-s szolgáltatásának beindításával lép a piacra – közölte pénteken a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti lap.

    Szlovákiában három mobilszolgáltató működik. A legtöbb aktív SIM-kártya előfizetővel üzemelő Orange, a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező Telekom, amely az első szlovákiai mobilszolgáltató, az Eurotel megvásárlásával lépett a piacra, valamint az O2, amely 2007-ben indította el a szolgáltatást és az általuk kiadott SIM-kártyák tekintetében a legdinamikusabban fejlődő szolgáltató.
    A Swan eddig az optikai hálózatán terjesztett szolgáltatásairól volt ismert a szlovák piacon. A Swan idén januárban nyerte el a 4G-s hálózat működtetéséhez szükséges frekvenciát, amelyért 6,6 millió eurót fizetett.
    A HN szerint a gyors internetezést lehetővé tevő 4G-s hálózat működtetését kezdetben néhány nyugat-szlovákiai városban, köztük Nagyszombatban, Bazinban és Nyitrán indítja be a Swan, amely a közeljövőben 50-100 millió eurót tervez költeni távközlési hálózata fejlesztésére. A vállalat célja, hogy a szlovák mobilszolgáltatói piacon 2015 végéig 200 ezer aktív SIM-kártyát üzemeltessen, távlati terveikben pedig a félmilliós ügyfélszám szerepel. A célkitűzés nem tűnik aránytalannak, tekintve, hogy a hét évvel ezelőtt a szlovák piacra lépett O2 tavaly elérte a másfél millió ügyfelet és a számuk tavaly megközelítőleg 200 ezerrel nőtt.
    A januárban elnyert 4G-s frekvenciák tartós próbaüzemét legkésőbb július 8-án kell beindítaniuk a licencet szerzett szlovákiai távközlési cégeknek. A 4G-s hálózat kereskedelmi üzemeltetését Szlovákiában elsőként az abban jelenleg legnagyobb lefedettséggel – a lakosság 31 százaléka – rendelkező Telekom indította el. Az Orange a jövő hétre ígérte a kezdést és az év végéig a 30 százalékos lefedettség elérését tervezi. Az O2 egyelőre nem közölt részleteket 4G-s hálózatának kereskedelmi célú üzemeltetéséről.

MTI

hirdetés
Previous articleVENGABOYS és 90-es évek fíling a Holt-Vágon!
Next articleLépfenefertőzés (anthrax) gyanúja Tiszafüreden, öt ember került kórházba