HAZA HÍR-MIX Múltidézés Komáromban

Múltidézés Komáromban

1132
hirdetés

multidezo_42016 november 11-12-én került sor a Múltidéző nevezetű, felvidéki magyar középiskolások számára rendezett történelmi-művelődéstörténeti vetélkedőre a komáromi Selye János Gimnáziumban.

A verseny témáját idén a reformkori magyar és szlovák nemzeti mozgalom (1820-1848) képezte, melyben 8 felvidéki középiskola 10 versenycsapata mérte össze tudását. A verseny két körből állt: péntek délután egy írásbeli feladat kitöltésével bizonyították tudásukat a versenyzők, majd szombaton szóbeli feladatokkal folytatódott a verseny, ahol többek között Kossuth Lajos és Széchenyi István bőrébe bújva folytattak szópárbajt a diákok.

A versenyen szerzett pontok alapján rendkívül szoros eredmény alakult ki, ami a diákok felkészültségét is mutatja. multidezo_3Első és harmadik helyen a Pozsonyi Magyar Tannyelvű Gimnázium versenycsapatai végeztek. A második helyet a komáromi Selye János Gimnázium diákjai, Kele Fanni, Mokos Márton Őrs és Karácsony Márk szerezték meg, felkészítő tanáruk Elek József volt. A gimnázium másik versenycsapata az előkelő 6. helyet szerezte meg, a csapatot Szeder Enikő, Ábrahám Ágnes és Mezőszállási Márk alkották, felkészítő tanáruk Vajányi Orsolya volt.

A verseny immár húszéves hagyományokkal rendelkezik, ráadásul a felvidéki középiskolások számára rendezett egyetlen országos történelmi verseny. „Fontosnak tartjuk, hogy egy országos vetélkedőnek olyan keretet adjunk, hogy tanároknak és diákoknak a tudás mellett élményt is nyújtsunk. Hogy a döntőnek legyen méltó „háza” és programja, a Történelemtanárok Társulása és a Selye János Gimnázium igazgatósága, valamint a gimnázium történelemtudományi tantárgybizottsága közösen elhatározta, hogy felújítja azt a régi formát, amely a versenyt egy programsorozattá bővítette ki.” – mondta PhDr. Deák Irén, a rendezvény főszervezője. A verseny mellett ezért kikapcsolódásra és feltöltődésre is lehetőséget biztosítottak a szervezők egy Slam Poetry est, valamint diákoknak szervezett városnézés és tanári szakmai beszélgetés formájában.

A verseny keretén belül került sor a Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 c. vándorkiállítás megnyitójára. A kiállítást a Magyarság Háza jóvoltából a gimnázium aulájában rendezték be a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából. Péntek délelőtt a gimnázium diákjai körében az iskola igazgatója, Andruskó Imre, valamint Fodor Lucia, a Magyarság Háza osztályvezető helyettese mondott köszöntőt, majd Dr. Hollósi Gábor történész, a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa és Elek József, a Selye János Gimnázium szóltak a korszak borzalmairól. A verseny résztvevői számára a kiállítást Dr. hab. Simon Attila, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója és a Selye János Egyetem Történelem Tanszékének vezetője mutatta be.

Vajányi Orsolya,
a Selye János Gimnázium tanára

multidezo_2 multidezo_1

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleA Coca-Cola karácsonyi kamionja idén is eljön Komáromba
Next articleMásutt városuk érdekeit védik a képviselők