HAZA KÜLFÖLD MTÜ: teltházas hétvégét hozott Budapestnek a Szent István-napi programsorozat

MTÜ: teltházas hétvégét hozott Budapestnek a Szent István-napi programsorozat

516
hirdetés

Minden korábbit meghaladó érdeklődés kísérte a Magyarország születésnapjára szervezett rendezvénysorozat programjait; a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján teltházas hétvégével zárták a hetet a fővárosi szálláshelyek, amelyek kihasználtsága csaknem elérte a 80 százalékot, 7 százalékponttal meghaladta az előző évit – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön az MTI-t.

Augusztus 20. – Tűzijáték Budapesten / MTI/Lakatos Péter

    A közlemény szerint Budapesten közel 70 ezer vendég 128 ezer vendégéjszakát töltött augusztus 18-20-án között, így a vendégforgalom 17 százalékkal múlta felül az előző éves eredményeket. Ezen túl az egynapos látogatók száma is közel 30 százalékkal nőtt, így idén több mint 1 millióan utaztak a fővárosba legalább egy napra.
A Szent István-nap turisztikai forgalomra való hatása kiemelkedő: 2021-hez képest kétszer annyi, míg a tavalyi ünnepi hétvégéhez képest 17 százalékkal több vendég foglalt szállást Budapesten. Az NTAK adatai alapján a szálláshelyeket többségben a külföldi vendégek töltötték meg, ami az Atlétikai világbajnokság elindulásának is köszönhető. A vendégéjszakák számottevő részét, 83 százalékát külföldi utazók foglalták le.
A nemzetközi rendezvény szakma Oscar-díjával is kitüntetett eseményre vidékről 7 százalékkal, az országhatáron kívülről pedig 19 százalékkal több vendég érkezett a fővárosba, mint tavaly – jelezte az MTÜ.
A fővárosba érkező hazai turisták nagyobb része szállodákban foglalt szállást, szinte minden második hazai szállodai vendég a négycsillagos szállodákat választotta. A hazai turisták negyede részesítette előnyben a magán- és egyéb szálláshelyeket. A nemzetközi látogatók preferenciái között már fele-fele arányban szerepeltek a szállodák, illetve a magán- és egyéb szálláshelyek. A külföldi szállodai vendégéjszakák több mint felét négy-, közel harmadukat három-, és majd tizedüket ötcsillagos hotelekben töltötték.
A mobilcella adatok alapján további 1 millió 100 ezer egynapos látogató fordult meg a fővárosban az augusztus 20-i hétvégén. Csak a vasárnapi ünnepnapra több mint 350 ezren utaztak Budapestre, ez tavaly augusztus 20-hoz képest közel 70 százalékkal több és az egy héttel később megtartott tűzijáték napjához képest is többezerrel magasabb – közölte az ügynökség. A legtöbben Pest, Fejér, valamint Komárom-Esztergom vármegyéből jöttek, utóbbiból másfélszer annyian, mint tavaly.
A három nap alatt a fővárosi attrakciók látogatottsága is 11 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb az Országház, a Halászbástya és a Margitsziget volt, utóbbinál 35 százalékkal több turista fordult meg. A külföldiek kedvenc turisztikai attrakciójának az Országház bizonyult, az ünnepi hétvégén a látogatók 14 százalékát a nemzetközi vendégek adták.
A nagyrendezvények turistavonzó képességét mutatja az is, hogy a megnövekedett vendégforgalomnak köszönhetően a fővárosi szálláshelyeken 24 százalékkal nagyobb árbevételt könyvelhettek el a három nap során, mint tavaly ilyenkor – hangsúlyozta közleményében az MTÜ.


MTI

hirdetés
Previous articleVálasztás23:Akár hónapokkal a választás után is hivatalban lehet az Ódor-kormány
Next articlePozitív változások várhatók a Komáromi Kórházban