HAZA BELFÖLD Most-Híd: június végéig eldől, mi lesz a kisiskolák sorsa

Most-Híd: június végéig eldől, mi lesz a kisiskolák sorsa

862
hirdetés

mhAz iskolaügyi minisztérium Peter Krajňák államtitkár vezetésével már az oktatási törvény módosításán dolgozik – áll a Most-Híd sajtóközleményében. A törvénymódosítástól a kisiskolák problémáinak megoldását várja a Bugár vezette kormánypárt. 

„A törvényjavaslat még a nyári szünet előtt kerül gyorsított eljárásban a parlament elé, hogy minden egyes diák biztos lehessen abban, hogy szeptembertől továbbra is ugyanazt az iskolát látogathatja” – hangsúlyozta Peter Krajňák, akit a Most-Híd jelölt oktatási államtitkárnak.

„A Most-Híd egyik legfőbb célja az oktatás terén a kisiskolák megmentése az etnikailag vegyes területeken, valamint a szlovák nyelv oktatásának reformja a nemzetiségi iskolákban. Az iskolaügyi minisztériumban létre jön a kisebbségi osztály is, ahol az adott területhez értő szakemberek dolgoznak majd. Az osztály feladatai közé fog tartozni a kisebbségi iskolák oktatási rendszerének hosszú távú stratégiai fejlesztése is” – áll a párt közleményében.

Jövő hétvégén értékeli a választásokat az Országos Tanács

Május 14-én értékeli a márciusi parlamenti választások eredményeit és következményeit a párt Országos Tanácsa. A tanácskozáson szó lesz a párt előtt álló feladatokról, ugyanakkor a Simon Zsolt távozásával megüresedett alelnöki szék kérdése nincs napirenden – tájékoztatta a tasr hírügynökséget Nagy András szóvivő.

Mint ismert, a vegyespárt a választások előtt még kétszámjegyű eredményt várt, Bugár Béla pártelnök pedig a 8 százalékot tartotta volna elfogadható minimumnak. Ehhez képest a Most-Híd csak a voksok 6,5 százalékát tudta megszerezni. Az akkori újságírói kérdést, hogy a nyolc százalékos „küszöb” el nem érése esetén Bugár lemond-e elnöki tisztségéről, azzal hárította el, hogy ne rohanjunk előre.

Azóta azonban sokat változott a világ: a Most-Híd kormányra lépett a korábban elutasított Smerrel, valamint a még Fico pártjánál is jobban tagadott SNS-el, a pártelnökből pedig a szlovák törvényhozás alelnöke lett. Bugár Béla szerint ráadásul a párt prioritásainak 90 %-át sikerült átvinni a kormányprogramba, vagyis ilyen sikerszéria mellett aligha indokolja bármi is a távozást.

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleNem adják el magukat
Next articleMagyarország nagykövete Ógyallán járt