HAZA AUTÓVILÁG Mitsubishi ASX 1.6 INTENSE+: Még egy frissítés…

Mitsubishi ASX 1.6 INTENSE+: Még egy frissítés…

1450
hirdetés

Mihelyt elkezdtek feltünedezni az első kiskompakt szabadidősök (Nissan Juke, stb.), a Mitsubishi egy percig sem késlekedett. Belőtt az Outlander alá egy kisebb modellt, elnevezte „Active Sports Crossover“-nek vagyis ASX-nek, s ezzel egy nagyon komoly versenytársat küldött az új kategóriába. Mindez azonban még 2010-ben történt, vagyis elég régen… A gyémántcímeresek azóta kétszer frissítették a modellt, másodszor éppen az idén; ez a frissítés azonban illusztris példaként szolgálhat arra, amikor már inkább egy új modellcsalád bevezetése lett volna időszerű. Mindegy, ez az autó induláskor tényleg olyan jó volt, és később is annyira pozitívan épült be a köztudatba, hogy úgy gondolták: tesznek vele még egy kört, mielőtt behívják a bokszba… Mi most az egyetlen választható benzinmotorral, a hozzá kizárólagosan járó ötfokozatú kézi váltóval és fronthajtással, valamint a legmagasabb szereltségi fokozatban kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Az autó formailag elsősorban annak köszönheti időtállóságát, hogy egészséges kompromisszum a terepjárós bakancsfazon és jó néhány kategóriatárs túl nőies külleme között.  Ezért nyújt még 7 év után is harmonikus látványt, hiszen a frissítések az alapformát természetesen nem érintették. Amiben a legutóbbi facelift megváltoztatta az összképet, az elöl keresendő: teljesen új az egész orr-rész, a korábbi (kissé bumfordi) ötszög-hűtőrácsot egy ún. „dinamikus pajzs” váltotta fel, a ködlámpaházak is szervesebben simulnak be a maszk egészébe. Mindennek köszönhetően az autó most jobban hasonlít a nagyobb testvér Outlanderhez, de valószínűleg ez is volt a cél. Még egy apró módosítást említhetünk, ami szintén jót tett a külsőnek: a korábbi botantenna helyén az újabban egyre divatosabbá váló cápauszony jelent meg.

Belvilág

Ha igen tömören kéne jellemeznünk, azt mondanánk: funkcionális, némi fenntartásokkal. Mert tényleg szinte minden ott van, ahol intuitíve keresnénk – kivéve a túl mélyre telepített klímapultot és a szinte láthatatlan-megtalálhatatlan ülésfűtő gombokat. A középkonzolt az infotainment rendszer 16 cm átlójú érintőképernyője uralja, sajna nem túl mutatós grafikai megoldásokkal. Az immár elengedhetetlen digitális bemeneten kívül (USB-port) a rendszer klasszikus CD-lejátszót is kínál. A szereltség egyéb értékesebb tételei: tempomat, parkolókamera, xenonégős/mosható fényszórók, start-stop rendszer. Egy szó mint száz: itt is érződik az autó kora, mert a tempomat nem adaptív, sebességkorlátozó funkciója sincs, a klíma egyzónás – olyasmik pedig, mint sávfigyelő-sávtartó, holttérfigyelő vagy elülső parkolószenzorok az opciós listán sem szerepelnek. Kor ide vagy amoda, dicséretet érdemelnek viszont az ülések: nagyok és kényelmesek, elöl komoly oldaltartást biztosítanak, a hátsókat pedig a középütt kihajtható könyöklő emeli ki a kategória átlagából. Az alagsorral együtt majd’ 500 literes csomagtér is jócskán veri a konkurensek többségét, bővítése után pedig sík padló keletkezik, lásd a megfelelő ábrákat.   

Országúton, terepen

Az a bizonyos 7 év az autó motorkínálatán is érezhető: az egyetlen benzinmotor például atmoszférikus töltésű. Tesztautónk ezzel az 1,6-os szívóaggregáttal volt felszerelve, amely pont a konstrukciójának megfelelő teljesítményt és nyomatékot produkálta. Az ötfokozatú kézi váltó szintén a múltból ragadt itt; városi forgalomban jól gazdálkodik a kissé szegényes erőpotenciállal, nagy sebességnél – például sztrádai 130-nál – azonban majd’ 3500-at forog a motor. Természetesen ennek megfelelő zajszinttel, és az egyébként igen rokonszenves fogyasztás is jócskán megugrik ilyenkor.  Viszont szükségesnek tartjuk megismételni: ezt az üzemmódot leszámítva a motor kifejezetten takarékos, lásd a 6,4-es tesztátlagot. Mi több: ez az érték egy rövid tereppróbát is magában foglal. Persze a könnyebb fajták közül, elvégre csupán fronthajtásunk volt… A dagonyákat tehát ezúttal messze elkerültük, a különböző profilú dűlőutakon viszont – tisztességes terepszögeinek és 19 centis hasmagasságának köszönhetően – egész jól elboldogultunk az autóval. Olyannyira, hogy itt végképp nem éreztük azt a 7 évet…

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1590 cm3
Teljesítmény: 86 kW (117 LE)@6000
Nyomaték:   154 Nm@4000
Sebességváltó: ötfokozatú kézi                                              
Legnagyobb sebesség: 183 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 11,5 s        
Gyári átlagfogyasztás: 5,7 l/100 km
Tesztfogyasztás: 6,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 132 g/km
H/Sz/M: 4355x1810x1640 mm
Hasmagasság: 190 mm
Orrszög/farszög/rámpaszög: 20,2/32/19°
Gázlóképesség: 400 mm
Csomagtér:  488–1219 l
Üzemanyagtartály: 63 l
A modellcsalád induló ára: 18 700 €
A tesztelt típus induló ára: 22 700 €

hirdetés
Previous articlePozsony szankciókat helyezett kilátásba, ha az EB nem lép fel a kettős élelmiszerminőség ellen
Next articleGútán Európa védőszentjeire emlékeztek