HAZA BELFÖLD Miroslav Lajčákot jelöli az ENSZ főtitkári posztjára Szlovákia

Miroslav Lajčákot jelöli az ENSZ főtitkári posztjára Szlovákia

1160
hirdetés

Miroslav_Lajcak_2014_(11981540724)Miroslav Lajčák szlovák külügyminisztert jelöli Szlovákia az ENSZ – decemberben megüresedő – főtitkári posztjára, a hivatalos jelölést szerdai ülésén hagyta jóvá a pozsonyi kormány.

    Az, hogy a szlovák diplomácia vezetője indulni fog az ENSZ főtitkári posztjáért, már több mint egy éve szóbeszéd tárgyát képezte, ám a hivatalos jelölés csak most történt meg.
    Miroslav Lajcák jelölésének hivatalossá tételével tizenegyre emelkedett azoknak a száma, akik az idén decemberben második megbízatásának leteltével távozó Ban Ki Mun helyére pályáznak. Szlovák sajtóinformációk szerint Lajcák az esélyes jelöltek közé tartozik, márcsak azért is, mert feltételezhető, hogy a nyertes jelölt kelet-európai lesz. Ez utóbbit részben az valószínűsíti, hogy kelet-európai főtitkára még nem volt a világszervezetnek, valamint az is, hogy az ismert nevek többsége ebből a régióból való.
    A főtitkárválasztás folyamatának egyik első lépcsőfoka a jelöltállítás, erre minden tagállamnak lehetősége van, úgy, hogy hivatalos jelöltjük nevét elküldik az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elnökének és az ENSZ Közgyűlése elnökének is. Az ENSZ BT előreláthatólag júniusban és júliusban foglalkozik a tagországok jelöltjeivel, majd dönt arról, hogy kit jelöl a tisztségre; a majdani főtitkárt végül a közgyűlés választja meg. A főtitkár személyének kiválasztásakor legnagyobb súllyal a BT állandó tagállamainak véleménye esik latba, s köztudomású, hogy csak olyan jelöltnek van valódi esélye, akinek személye valamilyen szinten mind az Egyesült Államoknak, mind Oroszországnak elfogadható. A hivatalát január elsejével elfoglaló új ENSZ-főtitkár személye várhatóan októberben válik ismertté.
    „Mindent megteszek azért, hogy Szlovákiának ne kelljen szégyenkeznie miattam” – ezekkel a szavakkal fogadta jelölésének jóváhagyását a kormányülést után a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva Miroslav Lajcák. Hozzátette: tisztában van vele, hogy nagyon igényes küzdelem vár rá egy rendkívüli helyzetben, de – mint mondta – az az uralkodó vélemény, hogy amennyiben a kelet-európai csoport színvonalas jelöltet tud állítani, akkor joga van a poszt betöltésére.
    Miroslav Lajcák jelölését Robert Fico kormányfő történelmi pillanatként jellemezte. Rámutatott: eddig még nem volt kelet-európai főtitkára az ENSZ-nek, ami a kilencedik főtitkár esetében megváltozhatna, s ez Lajcák esetében „elviből gyakorlativá változtatja az esélyeket.”
    Miroslav Lajcák a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) végezte tanulmányait, majd a pozsonyi Komensky egyetemen jogi karán szerzett posztgraduális képzést. A szlovák diplomácia vezetője szakmai karrierjét 1988-ban Csehszlovákia moszkvai nagykövetének asszisztenseként kezdte, majd 1994-ben Szlovákia történetének legfiatalabb nagyköveteként Japánba küldték. Anyanyelve, a szlovák emellett angolul, oroszul, németül, franciául tud, illetve a Balkán szláv nyelveit is beszéli. Jelenleg harmadik alkalommal tölti be a szlovák külügyminiszter posztját. Arról, hogy Lajcák ENSZ-főtitkárrá választása esetén ki lehetne a szlovák diplomácia új vezetője, a külügyminisztérium nem tett közzé állásfoglalást és egyelőre érdemi információk sem szivárogtak ki.

MTI

foto: sk.wikipedia.org

hirdetés